Категорије

Месечне архиве: мај 2014

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР, ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА И ПРИНЦ ПЕТАР ОДНЕЛИ ПОМОЋ ЖРТВАМА ПОПЛАВА СМЕШТЕНИМ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

29/05/2014
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Петар, однели су данас помоћ коју су великодушно дали г-дин Мане и г-ђа Соње Огризовић, члан одбора хуманитарне организације Лајфлајн Чикаго, и њихова ћерка Нина. Њихова Краљевска Височанства посетили су данас жртве поплава који су смештени на Београдском сајму и однели им воду, конзерве, пелене и средства за хигијену.
Хуманитарна организација Лајфлајн Чикаго која ради под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Катарине вредним донацијама помаже народу Србије и жртвама недавних поплава.

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК, ПРИНЦЕЗА И ПРИНЦ ПЕТАР ОДНЕЛИ ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ У ПАРАЋИН И МАНАСТИР СВЕТЕ ПЕТКЕ ИЗВОРСКЕ

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК, ПРИНЦЕЗА И ПРИНЦ ПЕТАР ОДНЕЛИ ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ У ПАРАЋИН И МАНАСТИР СВЕТЕ ПЕТКЕ ИЗВОРСКЕ

26/05/2014
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Петар били су данас у Параћину где су донели хуманитарну помоћ жртвама поплава у овом граду и штићеницима манастира Света Петка у Извору поред Параћина у коме се монахиње брину о деци ометеној у развоју.
Њихова Краљевска Височанства дочекао је г-дин Саша Пауновић, градоначелник Параћина и упознао их са размерама несреће која је задесила овај град током поплава. Њихова Краљевска Височанства донела су воду, храну у конзервама, пелене, и одећу и предала их кризном штабу града. Затим су у пратњи градоначелника Пауновића Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Петар обишли град и разговарали са грађанима Параћина. Лично су донели помоћ за неколико породица највише погођених овом природном катастрофом.
Њихова Краљевска Височанства отишла су затим у манастир Свете Петке изворске на 20 километара од Параћина, где су их дочекали игуманија мати Гликерија, монахиње и штићеници. Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Петар донели су у манастир помоћ коју је прикупила хуманитарна организација Лајфлајн Њујорк, и инвалидска колица дар хуманитарне организације Лајфлајн Чикаго, које обе раде под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Катарине и већ годинама помажу грађанима Србије. Манастир Свете Петке у Извору подигнут је у 16. веку, а у њему ради и болница за смештај деце ометене у развоју. Њихова Краљевска Височанства посетила су овај манастир већ више пута, и често му помажу.
- See more at: http://www.royalfamily.org/prestolonaslednik-princeza-i-princ-petar-odneli-humanitarnu-pomoc-u-paracin-i-manastir-svete-petke-izvorske/?lang=cir#sthash.dS6aKe7w.dpuf

КРАЉЕВСКА ПОРОДИЦА ОДНЕЛА ПОМОЋ У ОБРЕНОВАЦ

24/05/2014
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Наследник Петар посетили су Обреновац јутрос, и присуствовали седници кризног штаба у овом граду, заједно са Њ.Е. г-дином Томиславом Николићем, председником Републике Србије, и његовом супругом г-ђом Драгицом Николић, Њ.Е. г-дином Небојшом Стефановићем, министром унутрашњих послова, г-дином Милорадом Вељовићем, директором полиције, г-дином Предрагом Марићем, помоћником министра унутрашњих послова и начелником Сектора за ванредне ситуације, и представницима општине.
Краљевска породица донела је храну, воду и воће грађанима Обреновца. Њихова Краљевска Височанства честитала су државним органима, грађанима Обреновца и спасиоцима добровољцима из читаве Србије који су спасли хиљаде живота и својим трудом и херојством спречили још већу трагедију. Њ.К.В. Принц Наследник Петар био је дубоко потрешен размерама разарања, али истовремено и веома поносан на грађане Обреновца и чланове спасилачких тимова са којима се упознао.
Њихова Краљевска Височанства обишла су све делове Обреновца и разговарали са грађанима шта је то што је најпотребније у овом тренутку. Сусрели су се и са добровољцима из немачке организације „Тиерреттунг” који су се одазвали позиву за помоћ који преко друштвених мрежа упутила београђанка Сања Павићевић за помоћ животињама и кућним љубимцима у местима погођеним поплавама у Србији.

КРАЉЕВСКИ ПАР ОДНЕО ПОМОЋ У ТОПОЛУ И ПОСЕТИО ПОРОДИЦУ ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛОГ ВАТРОГАСЦА ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА

КРАЉЕВСКИ ПАР ОДНЕО ПОМОЋ У ТОПОЛУ И ПОСЕТИО ПОРОДИЦУ ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛОГ ВАТРОГАСЦА ДЕЈАНА ЛАЗАРЕВИЋА

17/05/2014
Подели
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина однели су помоћ данас у Тополу и околна села, једно од најтеже погођених подручја поплавама у Србији, и посетили породицу трагично настрадалог ватрогасца Дејана Лазаревића и његовој удовици и деци изразили саучешће.
По доласку у Тополу, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина срели су се са г-дином Драганом Јовановићем, председником општине Топола и члановима штаба за ванредне ситуације који су их упознали са изузетно тешком ситуацијом у овој општини.
Њ.К.В. Престолонаследник Александар II био је дубоко погођен размерама природне катастрофе која је била видљива на путу од Београда до Тополе, и изразио своју забринутост у разговору са председником општине Топола и грађанима: „У име моје породице и у своје име, изражавам најдубље саучешће породицама које су изгубиле своје најмилије у поплавама. Моја породица и ја учинићемо све да у овој тешкој ситуацији помогнемо свима који су у невољи. Упутио сам позив свим члановима и симпатизерима удружење Краљевина Србија које ради под мојим покровитељством. Замолио сам их да се ставе на располагање Сектору за ванредне ситуације и пруже максималну подршку и помоћ суграђанима који су у невољи. Морамо да радимо заједно како бисмо што пре превазишли тешкоће које су задесиле велики број наших грађана. Молим вас да се придржавате упутстава и налога надлежних служби, јер су ваши животи најважнији, а сваки материјални губитак можемо надокнадити заједничким трудом и радом“, поручио је Престолонаследник.
Њихова Краљевска Височанства посетили су онда село Наталинци где је потопљено 30 кућа и мештанима однели дечију гардеробу, пелене, храну и воду.
Затим су отишли у кућу трагично настрадалог ватрогасца Дејана Лазаревића и његовој удовици и деци изразили саучешће.
Њихова Краљевска Височанства посетили су и село Блазнава у коме је вода однела мост преко Јасенице. Краљевски пар је разговарао са мештанима и поручио им да морају да поштују упутства надлежних и да првенствено спасу себе и своје најближе, јер је у овој ситуацији најважније спашавање људских живота и показивање солидарности са онима који су најугроженији.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

Kraljevska porodica veoma zabrinuta zbog teške situacije u kojoj su se našli građani usled vremenskih nepogoda

Beograd, 16. maj 2014. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II, u ime svoje porodice i u svoje lično ime izrazio je veliku zabrinutost zbog teške situacije u kojoj su se našli građani Srbije i Republike Srpske zbog vremenskih nepogoda prethodnih dana. Prestolonaslednik Aleksandar je u ime svoje porodice i u svoje lično ime izrazio saučešće porodicama žrtava koje su stradale u vodenoj stihiji

.Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II je istakao:

„Veoma sam zabrinut zbog teške situacije u kojoj se nalaze građani naše zemlje. Apelujem na sve građane da imaju svest da su njihovi životi najvažniji i da u skladu sa tim prate uputstva i naloge nadležnih službi, jer svaki materijalni gubitak možemo nadoknaditi zajedničkim trudom i radom. Nadam se da će u ovom periodu velike krize, izazvane elementarnim nepogodama, i međunarodna zajednica odreagovati savesno i efikasno u pružanju neophodne pomoći i podrške. Moja porodica i ja uložićemo sve svoje napore da u ovoj teškoj situaciji pomognemo građanima Srbije i Republike Srpske.“

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II i Nj.K.V. Princeza Katarina su u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije uputili pomoć gradskoj opštini Obrenovac u vidu hrane.

Prestolonaslednik Aleksandar uputio je apel članovima i simpatizerima Udruženje Kraljevina Srbija koje radi pod njegovim patronatom da se jave Sektoru za vanredne situacije i štabovima za zaštitu od poplava u celoj zemlji, da im se stave na raspolaganje i pruže maksimalnu podršku i pomoć onoliko koliko je to u njihovim mogućnostima, kako bi pomogli sugrađanima koji su u nevolji.

Ravnogorci obeležavaju ustanak

IZVOR: B92, TANJUG
Ravna gora — Ravnogorski pokret, kao i prethodnih godina, organizuje sećanje na ustanak protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, podignut 8. maja 1941.
Ravnogorski pokret organizovao je „proslavu Trećeg srpskog ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, podignutog na Markovdan 8. maja 1941. godine, prvog u porobljenoj Evropi koja je pod nacističkom čizmom grcala skoro pune dve godine“.
Najavljujući obeležavanje događaja, oni su naveli da „u srcu porobljene Evrope, armijski đeneral Dragoljub Mihailović je 1941. godine na taj dan pobio barjak slobode i prvi u Evropi započeo borbu protiv dva najveća zla tog vremena – protiv komunizma i fašizma“.

Ravnogorski pokret neguje i čuva tradiciju Jugosloveneke vojske, kasnije Jugoslovenske vojske u Otadžbini i na taj dan organizuje okupljanje preživelih ratnika udruženja oslobodilačkih ratova, porodica, simpatizera i poštovalaca prvog gerilaca Evrope, njegovih oficira i boraca, dodaje se u najavi skupa.

Ravnogorci, kao čuvari slobodarskog duha kroz istoriju uvek ovoj proslavi daju značajnu podršku i u njoj svi aktivno učestvuju. Postrojavanje ravnogoraca zakazano je za sutra u 9 časova. Srpski pokret obnove tradicionalni Sabor na Ravnoj gori organizuje u subotu 10. maja. To će biti 24. po redu Sabor. SPO organizuje skup sa Republičkom asocijacijom za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženja pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945.

Najavljeno je da će u hramu Svetog Georgija na Ravnoj gori biti služen pomen poginulim Ravnogorcima i položeni venci na spomenik generalu Dragoljubu Mihailoviću.

Na skupu će, kako se navodi, pred poštovaocima tradicija Ravnogorskog pokreta iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore govoriti predstavnici organizatora i biće pročitana pozdravna poruka princa Aleksandra Karadjordjevića

КАРАЂОРЂЕВИЋИ У ВРТЛОГУ 21. ВЕКА (2)

Извор: ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА
У наставку интервјуа престолонаследник Александар одговара на оптужбе свог брата од стрица принца Владимира, објашњава како би могла да изгледа судбина имовине Карађорђевића када једног дана буде враћена и зашто се није светио онима који су уништили његову породицу
аутор Срђан ЈОКАНОВИЋ
Рехабилитација краљице Марије и судски поступак враћања имовине одузете после Другог светског рата поново је у јавност изнео сложене односе у породици Карађорђевић. Уместо да буду јединствени и изборе се за своја права, да заједно уживају у њима и дају пример грађанима Србије, то се углавном не дешава. У једном тренутку, када су прошле године преношени посмртни остаци неколико припадника породице, чинило се да су чланови ове велике фамилије поново сложни. Сада се испоставило да је то био привремени предах.
Док је већи део породице имао представнике у суду када је краљица Марија рехабилитована, из краљевског двора, где живе престолонаследник Александар и његова супруга принцеза Катарина, није било никога. Док су присутни говорили како су и они били позвани, житељи двора су нам рекли како је то лаж и завера дела породице. Принц Александар је додао да више не жели да разговара у рукавицама, да му је доста тога да се неки људи ради стицања богатства користе његовим именом и да је узрок томе велика љубомора коју одређени чланови породице осећају према њему, откада су он и супруга почели да живе у двору 2001. године.
- Много сам радио како бих могао да се вратим у домовину, а и моја супруга је томе допринела својим хуманитарним радом. Деценијама већ оснива хуманитарне организације и њима посвећује највећи део свог дана. Ја сам био укључен у демократске промене деведесетих година, увек желећи да Србија буде истински демократска земља и да буде цењена у међународним односима. На несрећу, десили су се ратови, људи су гинули, бивали избеглице. Ја никада нисам хтео да сарађујем са режимом који је учествовао у таквим стварима, за разлику од неких других чланова породице. Било би добро да сви будемо сложни, да гледамо у будућност и не радимо на штету народа Србије који је већ много претрпео због лудила насталог распадом Југославије. Овдашњи режим је радио по једноставном принципу “завади па владај”, као што су то некада Британци чинили у Индији. У таквој ситуацији ја сам заузео став – против НАТО, против режима, за демократију.

Само Владимир против
Лане је изгледало да бар породица Карађорђевић више није подељена?
- И ја сам тако мислио. Захвалан сам и претходној и садашњој влади што су омогућили рехабилитацију и повратак остатака неколико чланова породице међу којима су кнез Павле, кнеги ња Олга, кнез Никола, моји отац, мајка, бака и принц Андреј. Сви су били срећни због те величанствене сахране наших предака у својој отаџбини, осим једне особе: принца Владимира. Уместо да поштује чињеницу да ће и његов отац принц Андреј да почива у истој гробници са својим родитељима и браћом, он је хтео свог оца да искористи за нешто друго.
За шта би принц могао да искористи свог покојног оца?
- То морате да питате њега! Владимирови браћа и сестре су били сто одсто за оно што је урађено и скидам им капу због тога, урадили су праву ствар. Мислили смо да би једини проблем могао да настане у Калифорнији, са принцезом Евом Маријом, удовицом принца Андреја, али чак је и она поштовала нашу намеру. У почетку је мало негодовала и то је у реду, али касније је схватила да је ово земља која поштује династију Карађорђевић, да је задужбина на Опленцу дивно место где почивају сви Карађорђевићи.
Да ли мислите да је окупљање целе породице немогућа мисија или ћете и даље покушавати да окупите и живе Карађорђевиће као што сте то учинили са мртвима?
- Покушао сам да окупим породицу у Лондону још пре него што смо се вратили у Србију да живимо. Био је то леп сусрет, али свако је очекивао нешто, не у еврима који тада нису постојали, већ у немачким маркама, доларима… Сећам се тог сусрета веома добро. Знате, моји односи са принцем Владимиром и његовом супругом принцезом Бригитом били су веома добри. Када су се својевремено венчали пред матичарем, Владимир ме је замолио да им помогнем да Бригиту преведе у православље како би се венчали у православној цркви и да им организујем венчање по православним обичајима. Благословен сам што имам јако добре и присне односе са нашом црквом и организовао сам истог тренутка да се уради све што је принц Владимир тражио. Никада ми нису рекли хвала за то, од њих сам добио само критике.
Не знам о чему он прича
Какве критике?
- Када је долазио у двор, наводно је, каже, обезбеђење двора претресало његове торбе. Онда је причао да сам му рекао да може да преспава у орману у подруму када дође у двор. Каква глупост! Он је одседао управо овде, у Краљевском двору, у апартману краљице Марије, кад год је долазио у Београд, и то је било много пута. Одседао је и у Белом двору. Чак сам му допустио и да свештеник спава са њим, мислим у соби до његове. У двору је Владимир чак давао и интервјуе за медије и не знам о каквом орману он може да прича?!
Да ли мислите да је рехабилитација услов за повраћај имовине и да је због те имовине нарасла тензија међу члановима породице?
- Рекао сам вам раније да је само једна особа из наше породице требало да буде рехабилитована, она у чије време владавине је потписан тројни пакт. Ако читате закон из 2001, видите да он потпуно одбацује Кардељеву уредбу из 1947. године када је Карађорђевићима забрањен повратак у земљу и одузети им имовина и држављанство.
Шта се дешава са реституцијом што се тиче ваше породице, докле се стигло?
- Сви пратимо законе и редовне процедуре и морам да честитам Душанки Суботић-Хомен која је велику ствар урадила по том питању, као и наши адвокати Ђорђе Ђуришић и Дарко Спасић. Сада треба само да чекамо одлуку суда. Мени лично се Закон о реституцији не допада, али срећни смо што неки други људи не живе овде, јер таквих случајева имате по Србији, и што суд може лако да установи како је 1938. године подељена ова имовина на три дела. Друга ствар су покретне ствари из сефа 555 пронађеног у Народној банци. Бојим се да ће то бити бесконачан процес, али супруг принцезе Лавиније, господин Причард, изнео је предлог да се позову стручњаци неке светске аукцијске куће, попут Сотебија или Кристија, да фотографишу све и процене вредност. Већ постоји пример како су потомци Романових добили сви по једнак део од депозита руске царске породице који је пронађен у сефу министарства иностраних послова Шведске. То је било неколико милиона евра, а при том је направљен и прелеп каталог тих драгоцености који данас има велику историјску важност…
Остатак у штампаном издању