Категорије

Месечне архиве: јун 2016

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ

МОНАРХИЈА - КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ
Где смо данас историјски, економски разједињени али увек и само увек СЛОГА СРБЕ СПАСАВА. И зато учимо кроз нашу историју да би остварилу свпј циљ МОНАРХИЈА.
МОНАРХИСТИ...
Рекоше неки кад их позвасмo да заједно радимо јер имамо исти циљ: “ да сви ми имамо прошлост“. Не споримо ПРОШЛОСТ, а пред нама је БУДУЋНОСТ и зато не треба да нам буде водиља гордост већ толерантност, стрпљење , памет и мудруст, МИ ИМАМО САМО ЈЕДНУ СРБИЈУ и ЈЕДИНУ.
НА НАМА ЈЕ ... СРБИЈА ЧЕКА

title="13342935_249536565425225_6376245712081943019_n" width="196" height="300" class="aligncenter size-medium wp-image-1760" />

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ


ВАСПОСТАВЉАЊЕ УСТАВНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МОНАРХИЈЕ

А зашто република?
Ако сте пре 150-200 година говорило да сте за републику, то је био израз прогресивног мишљења и напредног става,јер се република тада јављала као наговештај једног демократског уређења у поређењу тада са постојећим апсолутистичком монархијом која спада у ред аутократских режима.У данашње време није тако,јер поред република које су изразито демократске постоје и републике и реублике са најцрњом диктатуром ,као што су били Стаљинов и Хитлеров режим, да не помињемо Пиночеа, Франка , као и режим е у свим бившим социјалистичким зељама утњучујући и Титову Југославију. Значи република може да буде и и демократска и ауторитарна, а монархија о којој говорима је УСТАВНА ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА. Данас су то најнапредније земље на Западу, почевши од Шпаније, Велике Британије, Белгије Холандије Шведске, Норвешке,Данске…УСТАВНА ПРАЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА данас представља једну цивилизовану, модерну, демократски уређену државу.Она никада не може да буде заснована на режиму личне власти.МОНАРХ је надстраначка личност и као такав стиче улогу помиритеља , арбитра који смирује страначке сукобе, његова власт је утврђена и ограничена уставом , између осталог и премапотписом министра или председника владе.Другим речима, ни један акт монарха не може да стекне правну снагу без предходне писане сагласности владе која тиме преузима одговорност пред парламентом.

Зашто монархија у Србији?
Србија никад у својој историји није била република , осим под Титом и до сада. Увек је имала свог великог жупана, па цара, па краља, па кнеза па опет краља…Монархијски Устав Србије из 1888 чувени „Радикалски устав“ и Устав из 1903. Спадају у ред најдемократскијих устава у то доба.Србија је у комунистичком режиму изгубила своју државност, своју уставност и демократску традицију, своју династију, а српски народ је изгубио своју националну целовитост.
Може се говорити само о ВАСПОСТАВЉАЊУ УСТАВНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МОНАРХИЈЕ у Србији због тога што је она на један нелегалан начин укинута 1945.године.Уставотворна скупштина тада је изабрана у условима жестоке пресије полицијског апарата и комунистичке диктатуре. Уставотворна скупштина је тада једноставно изгласала укидање монархије и забрану повратка члановима династије. Указом Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ је 1947.године одузето држављанство и имовина члановима породице Карађорђевћ. Све ово представља један нелегитиман чин. Прави назив за промену тога система је назив ВАСПОСТАВИТИ ОНО ШТО ЈЕ НЕЛЕГАЛНО УКИНУТО.

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ


ГОДИНЕ ПРОЛАЗЕ
Године пролазе и не чинимо ништа без наше ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ . Сваке године прослављамо своју славу СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ и трудимо се да оставимо што више позитивног иза нас и да истарјемо на свом путу.
Прикључују се Тополско-Башкој резолуцији нова монархистичка удружења, сваким даном се све више шири идеја УСАТАВНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МОНАРХИЈЕ.Све више нас је и на facebooku имамо пријатеље по свету и видимо уставну парламентарну монархију као модерну просперитетну монархију у Србији.Сваке године прослављамо своју славу СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ и трудимо се да оставимо што више позитивног иза нас и да истарјемо на свом путу.
Имамо Кодекс о понашању чланова и трудимо се да побољшамо квалиет живота како нас самих тако и других.МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ

title=“13325727_247810995597782_3209013203589552615_n“ width=“300″ height=“200″ class=“alignright size-full wp-image-1740″ />

ПОВЕЗАЛИ СМО СЕ ЧВРШЋЕ…
Заједничким дугогодишњим радом и залагањем за исти циљ САБОРА МОНАРХИСТА СРБИЈЕ И РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА сачињена је ТОПОЛСКО-БАШКА РЕЗОЛУЦИЈА.Сачињавање ове резолуције је условљено иницијативом Равногорског покрета на Видовдан 28.јуна 2009.год на Косову на Газиместану, позивајући све националне монархистичке организације за сарадњу у оснивању НАЦИОНАЛНОГ МОНАРХИСТИЧКОГ БЛОКА,а коју је прихватио Сабор Монархиста Србије, где би тако јединствени и сложни помагали свом народу и отаџбини.Резултат заједничког рада је сачињавање ова резолуције коју су потврдиле обе скупштине.Како се број чланова Националног монархистичког блока Србије повећава из дана у дан нови чланови потписују ову резолуцију уз обавезно стављање датума прихватања резолуције
На Липовици покрај Књажевца освештан је споменик жртвама комунистичког терора.Ово је први споменик у Србији којим су обележена страдања жртва комунистичког терора од 1944-1946.године. оштавање првог споменика жртвама комунистичког терора у Књажевцу извршило је свештеник Тимочке епархије Миладниа Самарџића уз присуство великог броја родбине, пријатеља мучки побијених Срба, као монархиста и равногораца.
Сам чин откривања првог споменика жртвама комунистичког терора од 1944-1946 год. у Књажевцу на Липовици извшен је уз присуство Равногорске гарде,а споменик је открио председник Равногорског покрета Срђан Сређковић, председник организационог одбора изградње споменика, председник региона Тимочког Сабора Монархиста Србије Верољуб Ристић и председник Општинског одбора САБОРА Књажевац Слободан Тасић у име председника Сабора Монархиста Србије др Горана Благојевићa.

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ


ИЗРАДИЛИ СМО ПРОЈЕКТЕ…

Основали смо oпшту задругу, сачинили смо пројекте: Водовод Тпопла- Крћевац, Пут српске коњице, Монархистички центар, Српско-руска црква у Крћевцу направили сајт www.topolaroyal.net заједно СА ЗАВОДОМ ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ
КРАГУЈЕВАЦ и конкурисали за дигитализацију овог пројекта. Приказали смо овим све културно историјске споменике на територији Општине Топола и приказали свету Евидентирали под важну културну заштиту Пут српске коњице и Чесму Кнеза Александра Карађорђевића у Крћевцу где су Карађорђевићи живели.
Штампали смо промотивне плакате, флајере, грбове о монархији.Направили смо facebook sabora monarhista и добили велики број пријатеља у свету. Били смо ометани десетне пута и подизали смо се увек поново од почетка и данас се види да смо упорни да идемо даље…

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ


ОБАВЕШТАВАЛИ СМО ЈАВНОСТ …
Објавили смо часопис МОНАРХИЈА у писаном издању и наставили убудуће у електронском облику.Ширили смо идеју уставне парламентарне монархије кроз економске, културне и историјске аспекте монархија широм света.
Организовали смо МЕЂУНАРОДНО НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП “ДВОРЦИ И ЛЕТЊИКОВЦИ ВОЈВОДИНЕ и Међународни НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП “ДВОРЦИ И ЛЕТЊИКОВЦИ СРБИЈЕ, приредили два сајма једина ове врсте у Србији – Међународни сајам конзервације и рестаурације кулурне баштине под покровитељством Престолонаследника Александра II Карађорђевиђа. Основали смо Центар за дворце који се бави истраживањем, праћењем обнове и ревитализације двораца и летњиковаца. Приредили смо и други низ манифестација у којима смо промовисали монархију у Србији кроз историју и будућност Србије. Издали смо први билзен САБОРА.

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ

ПРОШИРЛИ СМО ВИДИКЕ И СТИЦАЛИ ПРИЈАТЕЉЕ У СВЕТУ...

Постали смо чланица Интернационалне монархистичке конфернције у Паризу
/ IMC/.

http://internationale.monarchiste.com/

Serbia (RS)
Sabor Monarhista Srbije / Monarchist Serbian Parliament
sabormon@gmail.com

Одржавали смо скупштине у Тополи. На појединим скупштинама присуствовали су и чланови Крунског савета по налогу ЊКВ Александра II Карађорђевића.
Сарађујемо са амбасадама у Србији.Један смо од иницијатора за изградњу споменика Цару Николају у Београду.Отворили смо канцеларију у Тополи. Трудили смо се да што више људи упознамао са идејом парламентарног монархизма.Направили смо сајт САБОРА МОНАРХИСТА СРБИЈЕ www.sabormonarhistasrbije.org.

>
> >

>

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ

У Карађорђевој Тополи је 10. (23) новембра 2008. године Господње одржан Оснивачки Сабор Монархиста Србије.

Саборовање је отпочело Светом Литургијом, која је служена у Храму Светога Великомученика Георгија, Маузолеју Краљевскога Дома Карађорђевића на Опленцу. Одмах након Литургије је одслужен и Помен Вожду Карађорђу крај самога његовога привременога почивалишта, под сводовима ове велике Светиње.

Заседање Сабора, које је одржано у сали тополскога биоскопа, отпочело је након молитве, свештеничким благосиљањем рада и певањем српске химне.

У церемонијалноме делу заседања је учешћа узело више угледнх званица. У томе својству су били присутни појединци из Српске Православне Цркве, као и изасланици Његовога Краљевскога Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића: г. Владан Живуловић (члан Крунскога Кабинета, правни саветник Њ.К.В. Престолонаследника Александра и члан Управнога Одбора Задужбине Краља Петра I на Опленцу) и мр. Чедомир Антић (члан Крунскога Кабинета), који се и обратио скупу пригодним говором. Поред њих, скуп је својим присуством увеличао и г. Миладин Гавриловић (директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу).

На почетку заседања је експозе дао књиженик г. Иван Мирковић.Поред наведених говорника, у уводноме делу рада су се, између осталих, Сабору обратили и: академик Петар Миленковић; г. Милан Лазаревић (испред Удружења Срба Монархиста Аустралије); проф. Милован Јеремић (председник Српске Либералне Странке); г. Урошевић (заменик председника Општине Топола); г. Немања Папић (члан Управнога Одбора Краљеве Омладине); г. Милан Милинковић (као новинар информативне установе Епархје Шабачке ''Глас Цркве''); г. Срђан Срећковић (председник Равногорскога Покрета); књижевник г. Љуба Пјевчевић и г. Јевђа Јевђевић(старешина Савеза Српских Сокола.

Сабору је присуствовало готово две стотине делегата и гостију из великога броја монаристичких организација из свих крајева Србије од којих наводимо само неке: Равногорски Покрет; Иницијатива за Краљевину Србију (Нови Сад); Српско Краљевско Друштво (Пожаревац); Покрет за Повратак Монархије (Зајечар); Удружење Срба Монархиста (Чачак); Монаристички Клуб (Смедерево); Краљевско Друштво (Лозовик) ; Покрет за Повратак Монархије (Остружница; Покрет за Повратак Монархије (Књажевац); Покрет за Повратак Монархије (Бор); Покрет за Повратак Монархије (Неготин); Покрет за Повратак Монархије (Куршумлија; Краљевско Друштво (Милошевац); Покрет за Монархију (Сокобања), као и монархистичке организације из Косовске Митровице, Шида и других српских градова и села и Центар за Истраживање Православнога Монархизма.

Овом приликом је обављен и избор руководства Сабора, при чему је његов први председник, вољом присутних делегата, постала г-ђа Мирјана Чоботовић (из Покрета за Повратак Монархије из Зајечара), а изабрана су и три подпредседника.

>

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ


Београд, 6. септембар 2006. – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II присуствовао је данас предавању наУниверзитету Мегатренд „Вредности Монархије као корпоративног бренда“ шведског професора Матса Урдеа.
Професор Урде је предавач наУниверзитету у шведском граду Линду где се специјализовао за стратешки бренд менаџмент. Он је такође и саветник за бренд стратегу водећим међународним компанијама и непрофитним организацијама.
Предавање „Вредности Монархије као корпоративног бренда“ је привукло пажњу публике у земљи и иностранству. Ово интересантно предавање су до сада одслушали и Његово Величанство Шведски Краљ Густав и Његово Величанство Шпански Краљ Хуан Карлос.
У свом предавању, професор Урде је правио упоредну анализу између Монархија и модерних европских друштава и европских компанија, правећи паралелу између принципа структуре бренда у пословној политици и маркетингу с једне стране и Монархије као националног и уставног бренда са друге стране. Предавање је било илустровано великим бројем примера успешног коришћења институције Монархије у законском, националном, државном и економском интересу земаља које су краљевине, са специјалним освртом на Шведску и друге Скандинавске монархије.
ЊКВ Престолонаследник Александар II оценио је предавање професора Матса Урдеа веома интересантним и објективним:
„Данас смо се уверили да Србија може имати много користи од тога што би била Уставна парламентарна монархија. Професор Урде показао нам је нову перспективу Круне и требало би да му на томе будемо задовољни“, рекао је ЊКВ Престолонаследник Александар II.

МОНАРХИЈА РЕТРОСПЕКТИВА

Савез повезује 11 невладиних, нестраначких и непрофитних организације из Бора, Куршумлије, Неготина, Панчева, Пожаревца, Смедерева, Сомбора, Сурдулице, Чачка, Шапина и Београда, са циљем окупљања присталица уставне парламентарне монархије - Краљевине Србије.

Оснивачка скупштина усвојила је статут и програмска начела и изабрала чланове Главног и Извршног одбора. За председника Монархистичке Иницијативе изабран је Гаврило Дошен из Друштва монархиста Београда, а за потпредседнике Јелена Бјелић из Монархистичког клуба Смедерево и Протојереј ставрофор Милован Глоговац из Удружења за обнову монархије Панчево.
У часу када Србија обнавља своју државност, више него икада до сада тренутак је да се поново дефинише облик њеног државног уређења. То питање није решено демократским путем - о томе није одлучивала Уставотворна скупштина изабрана на слободним изборима, нити су се о томе изјаснили грађани на референдуму.

Монархистичка Иницијатива износи пред јавност најдубље уверење да је КРАЉЕВИНА за Србију и све њене грађане боље решење од републике!
Дана 17.02.2007.године у Београду у прсторијама Етнографског музеја Србије, одржана је Ванредна скупштина Монархистичке иницијативе. Најважније одлуке Ванредне скупштине се односе на пријем нових монархистичких Удружења из свих крајева Србије. Монархистичка иницијатива сада броји шеснаест удружења која афирмишу повратак Србије у породицу стабилних и просперитетних држава на најлакши и најлепши начин - успостављањем монархије у Србији.
Чланови Монархистичке Иницијативе
• Друштво монархиста Београда
• Иницијатива за Краљевину Србију Нови Сад
• Краљевско друштво Лозовик
• Краљевско друштво Србије Милошевац
• Краљевско историјско друштво Сомбор
• Монархистички клуб Смедерево
• Монархистички клуб Шапине
• Покрет за повратак монархије Бор
• Покрет за повратак монархије Зајечар
• Покрет за повратак монархије Куршумлија
• Покрет за повратак монархије Књажевац
• Покрет за повратак монархије Неготин
• Покрет монархиста Сурдулице
• Српско краљевско друштво Пожаревац
• Удружење грађана за обнову монархије Панчево
• Удружење Срба монархиста Чачак.
>