Категорије

Месечне архиве: фебруар 2014

Porodica: Rehabilitovan kraljević Andrej Karađorđević

Beta | 24. 02. 2014. – 14:03h |
Viši sud u Beogradu rehabilitovao je danas Andreja Karađorđevića, najmlađeg sina jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, saopštio je danas njegov sin princ Vladimir.

Prenošenje posmrtnih ostataka Andreja karađorđevića
Posle skoro dve godine čekanja, veoma sam srećan da je sud konačno doneo odluku o rehabilitaciji mog pokojnog oca kraljevića Andreja.

Nažalost, moja želja da se pre vraćanja očevih zemnih ostataka, kraljević Andrej prvo rehabilituje, nije ostvarena, jer mi je ta čast bila uskraćena“, navodi se u izjavi Vladimira Karađorđevića za agenciju Beta.
Prema njegovim rečima, ceo svet konačno može da vidi da Andrej Karađorđević, koji je napustio Srbiju kao dečak sa nepunih 16 godina, nije bio ni kriminalac, ni državni neprijatelj, za šta je proglašen 1947. godine.
„Iako je ovo veoma značajan momenat u kojem pojedini državni organi ispravljaju ono što je bilo toliko loše, još je dug put da porodica Karađorđević, kao i ostale porodice koje su izgubile sve zbog Titovog režima od 1945. godine pa sve do nedavne prošlosti, konačno dočekaju potpunu pravdu“, naveo je Vladimir Karađorđević.
Svu imovinu dinastije Karađorđević posle Drugog svetskog rata oduzela je nova komunistička vlast, istovremeno kada im je oduzeto i državljanstvo, ukazom od 2. avgusta 1947. godine.