Категорије

Месечне архиве: јануар 2013

Zvanična izjava o zakonitom prenosu posmrtnih ostataka NJ.V. Kralja Petra II

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Zvanična izjava o zakonitom prenosu posmrtnih ostataka NJ.V. Kralja Petra II u Srbiju
Beograd, 25. januar 2013. – Kancelarija Njegovog Kraljaevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra izdaje saopštenje koje daje odgovor na neke neodgovorne izjave i dezinformacije koje su objavljene u štampi u Srbiji i koje su komentarisane preko Interneta.
Ekshumacija i prenos posmrtnih ostataka Nj.V. Kralja Petra II obavljeni su u potpunosti u skladu sa zakonima i pravilnicima koji se odnose na predmetna pitanja na snazi u državi Ilinois, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je Kralj Petar II sahranjen 1970. godine.
Ovim se potvrđuje da su sve procedure potrebne po zakonima države Ilinois u celosti ispoštovane. Prema tim zakonima, Prestolonaslednik Aleksandar, kao jedini naslednik prvog naslednog reda Nj.V. Kralja Petra II, imao je valjano i puno ovlašćenje da pokrene i sprovede postupak ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka blaženopočivšeg Nj.V. Kralja Petra II, a shodno savetima advokata Tomasa J. Karačića, iz Čikaga.
Prema zakonima važećim u Sjedinjenim Američkim Državama, ovlašćenja Princeze Eve Marije Karađorđević kao izvršioca testamenta Nj. V. Kralja Petra II su prestala u celosti u vreme kada je ostavina zaključena od strane državnog suda 1980. godine, i ona je tom odlukom u to vreme u potpunosti oslobođena od bilo koje dalje odgovornosti ili dužnosti.
Eparhija srednjezapadnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve, pod čijom se upravom nalazi i groblje u Libertvilu u Ilinoisu, obaveštena je o svim gore navedenim aktivnostima, sa kojima se i složila. Sa čitavom postupkom bili su upoznati i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, kao i ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.
Namera je bila da se pri povratku ostataka Nj.V. Kralja Petra II oda počast pokojnom Kralju, pri dolasku u Srbiju i u Kraljevsku kapelu na Dedinju, pre nego što će biti prenet na konačno odredište u Kraljevski mauzolej na Oplencu. Značajan aspekt ovoga biće dugo odlagana državna sahrana NJ.V. Kralja Petra II, uz najviše državne počasti kako priliči bivšem šefu države, kasnije ove godine. Pošto je Nj.V. Kralj Petar II bio šef jedne od država saveznica iz Drugog svetskog rata, sve te države će tada imati priliku da pošalju svoje zvanične Kraljevske, državne i vojne predstavnike na zvaničnu sahranu NJ.V. Kralja Petra II kasnije ove godine.

NJ.V. KRALJ PETAR II

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NJ.V. KRALJ PETAR II
Obaveštenje o odavanju pošte i pristupu dvorskoj kapeli

Beograd, 23. januar 2013. – Zemni ostaci NJ.V. Kralja Petra II od Jugoslavije preneti su juče u Srbiju, uz najviše državne počasti. Do zvanične sahrane Njegovog Veličanstva i drugih članova Kraljevske porodice Karađorđevića u porodičnom mauzoleju na Oplencu, posmrtni ostaci NJ.V. Kralja Petra biće čuvani u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u okviru Kraljevskog kompleksa na Dedinju.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar sa porodicom želi da izađe u susret mnogobrojnim zahtevima građana koji bi hteli da odaju poštu NJ.V. Kralju Petru.

Dvorska kapela biće otvorena za mimohod građana od 11 do 14 časova svakog radnog dana (od ponedeljka do petka), od četvrtka, 24. januara.

Kralj Petar II u kapeli Kraljevskog Dvora

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Kralj Petar II u kapeli Kraljevskog Dvora

Beograd, 22. januar 2013. – Kovčeg sa telom Nj.V. Kralja Petra II od Jugoslavije stigao je danas u 14 časova na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Nj.K.V. Princ Aleksandar (unuk) dopratio je kovčeg svoga dede na letu kući.

Posmrtne ostatke Nj.V. Kralja Petra II na aerodromu su dočekali Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar, Princeza Katarina, Princ Petar, Princ Filip i Princ Aleksandar, zajedno sa kćerkom Princeze Katarine Alison, Nj.E. g-din Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije, prof. dr Oliver Antić, savetnik predsednika Republike Nj.E. g-dina Tomislava Nikolića, Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski G. Atanasije, članovi Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice, uz počasnu Gardu i predstavnike Vojske Srbije.

Posmrtni ostaci pokojnog Kralja su zatim uz počasnu policijsku pratnju preneti do Kraljevske kapele Svetog Andreja Prvozvanog pored Kraljevskog Dvora na Dedinju, dok su mu poštu odavali mnogobrojni građani duž puta od beogradskog aerodroma do Kraljevskog Dvora. Kovčeg sa telom Kralja je, prekriven srpskom zastavom i kraljevskim regalijama, zatim unet u kapelu. Zatim je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej je uz sasluženje Njihovih Preosveštenstva Episkopa hvostanskog G. Atanasija, Episkopa budimljansko – nikšićkog G. Joanikija i Episkopa remezijanskog G. Andreja, služio pomen Kralju, u prisustvu članova Kraljevske porodice, Premijera Srbije g-dina Ivice Dačića, Muhameda ef. Jusufspahića, Muftije srbijanskog, drugih verskih dostojanstvenika, članova savetodavnih tela Krune i velikog broja građana Beograda i Srbije koji su se okupili ispred kapele.

Posle službe, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej je u svom obraćanju istakao: „Konačno smo dočekali ovaj tužno – radosni dan, dugo željen i očekivan. Dan od istorijskog značaja za ceo srpski narod i njegovu istoriju“.

Njegova Ekselencija g-din Ivica Dačić, premijer Srbije, takođe se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo u ime Vlade Srbije i građana Srbije, i u svoje ime, „što danas prisustvujemo prvom u nizu događaja koje smo planirali ove godine, da tela naših vladara vratimo u Srbiju. Bez Karađorđeve loze istorija Srbije gotovo da ne bi mogla biti napisana. Vlada Srbije učiniće sve što je u njenoj moći da posmrtni ostaci drugih Karađorđevića budu vraćeni u našu zemlju“.

Profesor dr Oliver Antić, savetnik Predsednika Republike i član Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, istakao je: „Predsednik Repubike Srbije g-din Tomislav Nikolić je poručio da je ovde danas zajedno sa nama, iako je u ranije planiranoj zvaničnoj poseti stranoj državi. Jednu zemlju štite pravda i tradicija. Kada se spoje ta dva elementa, onda imamo sigurnost države i naroda“.

Na kraju, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II, sin Nj.V. Kralja Petra II, održao je dirljiv govor: „Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene. Ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac Kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu. Želeo bih posebno da se zahvalim njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju što je ovde danas i na svim njegovim molitvama. Danas smo se okupili tužnim povodom, punim dostojanstva i istorijskog simbolizma. Ove godine se navršava devedeset godina od rođenja moga oca kralja Petra II, kao i sedamdeset i dve godine kako je usled invazije nacista bio prisiljen da napusti svoju voljenu zemlju i ostatak života provede u egzilu. Moj otac je umro pre četrdeset i dve godine, sahranjen u dalekoj zemlji, ali okružen prijateljima i ljudima koji su mu bili odani. Mnogo puta je pričao o njegovoj želji da se vrati kući. Očigledno je toliko vremena moralo da prođe i toliko istorijskih događaja, kako bi istorijska nepravda bila ispravljena, i jedna ljudska želja bila ispunjena. Povratak u otadžbinu je bila najveća želja moga oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da pokušamo da razumemo sopstvenu istoriju, i da naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka: „Ko sebe ne poštuje, ni drugi ga neće poštovati“. Danas, svi zajedno sa ovoga mesta šaljemo važnu poruku svetu: „Ova zemlja odaje počast svima onima koji su učestvovali u stvaranju njene istorije!“

Želim veoma da se zahvalim našem predsedniku Srbije gospodinu Nikoliću i predsedniku Vlade gospodinu Dačiću, na ovom zajedničkom poduhvatu, kao i doprinosu državnog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice Karađorđevića. Zahvaljujem i svim članovima Vlade na velikoj podršci. Specijalnu zahvalnost dugujemo profesoru Oliveru Antiću na njegovoj ličnoj inicijativi i angažovanju ovim povodom.

Kraljevska porodica najtoplije se zahvaljuje Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Irineju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu noovogračaničkom i srednjezapadnoameričkom Gospodinu Longinu, Vojsci Srbije, Gardi i Žandarmeriji, Nj.E. g-dinu Vladimiru Petroviću, ambasadoru Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, g-dinu Desku Nikitoviću, generalnom konzulu Republike Srbije u Čikagu, g-dinu Branku Terziću, advokatu g-dinu Tomu Karačiću, udruženju Sveta Gora i svima onima koji su prethodnih godina odlučujuće doprineli da se ovaj događaj od istorijskog značaja za naš narod i državu uspešno obavi.

Hvala svima koji su bili istrajni i pomogli na ovom putu. Vratili smo Kralja u njegovu zemlju. Dobro došao kući oče! Slava mu!“

Petar II Karađorđević na putu za otadžbinu

Petar II Karađorđević na putu za otadžbinu
IZVOR: NOVOSTI B. HADŽIĆ – R. DRAGOVIĆ | 19. januar 2013. 20:58 |
Iz Čikaga prema Cirihu kreće avion sa posmrtnim ostacima Petra II Karađorđevića. Telo u Beogradu u utorak. Do sahrane na Oplencu počivaće u dvorskoj crkvi na Dedinju

KOMERCIJALNIM letom u nedelju iz Čikaga u Cirih stižu posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorođevića. Odatle će u utorak telo poslednjeg jugoslovenskog kralja biti dopremljeno na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ u 14 časova!
Ovu informaciju juče je „Novostima“ potvrdio Oliver Antić, član Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog ekshumirani su u četvrtak iz porte Crkve Svetog Save u Libertvilu. Istog dana kada su dokumenta o prenosu posmrtnih ostataka potpisali naša konzularna služba u Americi, Stejt department, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Odbor za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice.
Na put prema domovini telo kralja Petra Drugog iz Sjedinjenih Američkih Država ispratili su njegov unuk Aleksandar, koji godinama živi u Čikagu, i sveštenstvo eparhije Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu.
DOČEK NA AERODROMU Avion iz Ciriha na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteće, kako je najavljeno, u 14 časova. Kovčeg sa posmrtnim ostacima Petra Drugog Krađorševića na aerodromu će dočekati članovi kraljevske porodice, predstavnici dršave i SPC. – Predsednik Republike Srbije i predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice Tomislav Nikolić, najverovatnije zbog obaveza, neće prisustvovati dočeku posmrtnih ostataka kralja Petra – rekao nam je Oliver Antić.
- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su posmrtni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja na putu za Beograd – rekao je „Novostima“ Oliver Antić. – Od trenutka kada su dokumenta o ekshumaciji potpisale sve relevante institucije u Srbiji i Americi, nismo želeli da čekamo ni dana više od ove 72 godine, koliko je prošlo od kada je kralj pobegao u emigraciju.
Njegovi posmrtni ostaci biće preneti u kapelu pri kraljevskom dvoru na Dedinju, gde će patrijarh srpski Irinej i sveštenstvo istog dana služiti svetu zaupokojenu liturgiju i parastos.
- Kralj Petar će počivati u dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju do kraja godine – kažu u kraljevskoj porodici. – Tada očekujemo da iz SAD, Grčke i Velike Britanije budu preneti i posmrtni ostaci kraljice Marije, majke kralja Petra, njegove supruge kraljice Aleksandre i njegovog brata kraljevića Andreje. Oni će zajedno uz državne počasti biti sahranjeni pored predaka u kripti Crkve svetog Đorđa na Oplencu. Kralj Petar će počivati u severnom kraku kripte. To je svečano i posebno naglašeno mesto, dok je mesto za kraljicu Mariju odavno namenjeno pored njenog muža, kralja Aleksandra.
- Povratak kralja Petra Drugog u Srbiju je veoma dirljiv događaj i od velikog istorijskog značaja – naveo je princ Aleksandar Krađorđević u saopštenju povodom povratka posmrtnih ostataka njegovog oca u Srbiju. – Moja porodica je veoma ponosna što se moj otac kralj Petar konačno vraća kući.
Vlada Srbije u septembru prošle godine donela je odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. I već u oktobru posmrtni ostaci kneza Pavla, njegove supruge Olge i sina Nikole vraćeni su u Srbiju i sahranjeni u porodičnoj grobnici Karađorđevića na Oplencu.
Tada je predsednik Nikolić obećao da će država učiniti sve da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra Drugog,mada „postoje izvesni problemi sa SAD“. Oni su sada, očigledno, otklonjeni.
Kralj Petar, koji je napustio zemlju u aprilu 1941. godine i kome je 1945. zabranjen povratak u domovinu, nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine.
CRKVU PRETVORILI U MAGACIN
PROŠLO je više od 72 godine kada je kralj Petar Karađorđević poslednji put zakoračio u Dvorsku crkvu. Velelepnu kapelu u kojoj će do kraja godine počivati, a koju je 1923. projektovao arhitekt Živojin Nikolić. Kraljev arhitekt imao je u projektovanju crkve nesebičnu pomoć akademika Nikolaja Krasnova sa Ruske kraljevske akademije. Kralj Aleksandar je odabrao grupu slikara koja je živopisala svetinju vizantijskog stila.
Vlada Srbije u septembru prošle godine donela je odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. I već u oktobru posmrtni ostaci kneza Pavla, njegove supruge Olge i sina Nikole vraćeni su u Srbiju i sahranjeni u porodičnoj grobnici Karađorđevića na Oplencu.
Tada je predsednik Nikolić obećao da će država učiniti sve da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra Drugog,mada „postoje izvesni problemi sa SAD“. Oni su sada, očigledno, otklonjeni.
Kralj Petar, koji je napustio zemlju u aprilu 1941. godine i kome je 1945. zabranjen povratak u domovinu, nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine.
Međutim, u godinama koje su usledile kapela je retko kada slušila svojoj nameni. Krajem Drugog svetskog rata, u vilu se uselio Josip Broz, koji je ubrzo od crkve na dvoru napravio magacin, a posle njega se, devedesetih godina u kuću na Dedinju uselila porodica Milošević.
Porodica Karađorđević i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u svoj dom su se vratili 2001. godine, a crkva je restaurirana i danas izgleda kao i 1923. godine.
KRALJICE
Kraljica Marija počiva na groblju u Frogmoru, blizu vindzorskog zamka, pored kraljice Viktorije i drugih rođaka britanske krune. Kako su „Novosti“ već pisale, što se tiče kraljice Elizabete, prenos kovčega kraljice Marije na Oplenac je gotova stvar.
Kraljević Andrej od 1990. počiva u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Kraljica Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Grčkoj.

Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
The Office of HRH Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine

Beograd, 18. januar 2013. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar izjavio je danas da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac Kralj Petar II od Jugoslavije konačno vraća kući. Prestolonaslednik je istakao da je ovo veoma dirljiv događaj, od velikog istorijskog značaja za narod Srbije. Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka, Njegovo Veličanstvo počivaće u miru u kapeli pri Kraljevskom Dvoru na Dedinju u Beogradu.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo želi da se najtoplije zahvali Nj.E. g-dinu Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima. Konačan datum sahrane na Oplencu biće određen kasnije ove godine, u dogovoru sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Nj.E. g-dinom Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, Vladom Republike Srbije i drugim Kraljevskim kućama.

Kralj Petar II od Jugoslavije bio je najstariji sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kralj Petar II rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, a kumovi su mu bili Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica majka Velike Britanije). Obrazovanje je započeo u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine. Pošto je u vreme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Knez Pavle od Jugoslavije.

Početkom Drugog svetskog rata, 1939. godine, Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke. Odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske Vojske. Kao rezultat tih događaja, Kralj Petar II proglašen je punoletnim.

Jugoslovenska vojska nije mogla da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je potom usledila: Jugoslavija je bila okupirana za jedanaest dana. Kralj Petar II bio je primoran da zajedno sa Jugoslovenskom vladom emigrira prvo bio je primoran da zajedno sa Jugoslovenskom vladom emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. Kralj Petar II se juna 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Uprkos slomu jugoslovenske vojske, u zemlji su formirana dva suparnička pokreta otpora. Prvi je bio rojalistički na čelu sa pukovnikom Kraljevske Vojske Dragoljubom (Dražom) Mihailovićem, koji je kasnije unapređen u čin generala i imenovan za Ministra odbrane vlade u izgnanstvu. Drugi je bio partizanski pokret, koji je vodio Josip Broz – kasnije poznatiji kao Tito. Posledica je bio krvavi građanski rat tokom nacističke okupacije.

Saveznici su najpre podržavali generala Mihailovića, a onda su se okrenuli Titu. Godine 1944, u pratnji sovjetskih tenkovskih brigada, partizani su ušli u Beograd i formirali vladu. U novembru 1945. godine Monarhija je nezakonito, bez referenduma ukinuta, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala totalitarna jednopartijska država pod vlašću komunističke partije.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom (1944. godine oženio se Princezom Aleksandrom od Grčke i Danske, kćerkom Grčkog Kralja Aleksandra i Aspazije Manos) i sinom Prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. godine.

Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti Kralj Petar II umro je u bolnici u Denveru u Koloradu 3. novembra 1970. a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu, severno od Čikaga, u državi Ilinois. On je bio jedini Kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama.
Odnosi s javnošću
Kraljevski Dvor