Категорије

Месечне архиве: септембар 2013

Karađorđevići: Hoćemo naše stvari iz Titovog sefa

Karađorđevići: Hoćemo naše stvari iz Titovog sefa
IZVOR: BLIC
M. Petrović | 11. 09. 2013. – 06:39h | Foto: J. Vučetić |
Na dvoru Karađorđevića još čekaju zvaničan izveštaj Državne komisije, koju je predvodio Oliver Antić, o sadržaju Titovog sefa u Narodnoj banci Srbije, nakon čega će, zahtevati da im sve stvari koje su pripadale članovima dinastije budu vraćene.

U Titovom sefu samo stvari Karađorđevića
Oliver Antić je pre dva dana rekao da su svi predmeti koji su nađeni u Titovom sefu privatno vlasništvo porodice Karađorđević, još od kralja Aleksandra i kraljice Marije. Član krunskog veća Dragomir Acović očekuje da će članovi kraljevske porodice tražiti da im se vrati ono što je njihovo, ali ističe da je mnogo važnije odgovoriti na pitanje otkud te stvari u Titovom posedu.
- Sada se tek vidi da je izmišljena priča kako je tu reč o Titovim stvarima. Ali pitanje je i na osnovu čega su onda predmeti koji su vlasništvo Karađorđevića smešteni u depo NBS. U njima se čuva državna imovina i ne možemo ni vi, ni ja da neke naše dragocenosti, pod uslovom da ih imamo, položimo u depo NBS – kaže Acović.
Neke interesantne stvari mogla bi među predmetima iz sefa da pronađe i kneginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, koja bi, kako su nam preneli njeni saradnici, volela da vidi šta se sve tu nalazi, naročito ako su tu i neke stvari koje su pripadali njenom ocu ili majci, kneginji Olgi.

U sefu je nađena Karađorđeva zvezda koja je pripadala kraljici Mariji
- Ne zna se gde su ordeni kneza Pavla, jer nisu pronađeni posle njegove smrti – kaže sagovornik “Blica” blizak Jelisaveti Karađorđević.
I mada se o sadržaju 11 džakova sa stvarima koji su posle Titove smrti popisane i smeštene u depo NBS za sada samo nagađa, gotovo je sigurno da je među njima i Karađorđeva zvezda dodeljena kraljici Mariji.