Категорије

Месечне архиве: децембар 2011

Knez Pavle konačno rehabilitovan

Izvor: Press
Beograd | 15. decembar 2011.

ISPRAVLJENA ISTORIJSKA NEPRAVDA
VIŠI SUD U BEOGRADU ODLUČIO DA SPERE LJAGU SA IMENA KNEZA PAVLA KARAĐORĐEVIĆA

Jelisaveta Karađorđević: „Mnogo sam srećna. Znam da i moj otac to negde oseća. I zato mi je u isto vreme i mnogo teško, jer znam koliko je on patio zbog toga što je sve što ima dao svojoj zemlji, a tako mu se vratilo. Ali, sada mu i Srbija lepšim vraća“.

Želeo da izbegne stradanje svog naroda...Knez Pavle Karađorđević

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom se rehabilituje knez Pavle Karađorđević, koga su komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji, otkrila je juče ekskluzivno za Press ćerka kneza Pavla Jelisaveta Karađorđević.

Ovom presudom je, prema njenim rečima, završena dugogodišnja borba za ispravljanje istorijske nepravde prema „najkulturnijem, najobrazovanijem i najevropskijem Srbinu tog vremena“.

- Mnogo sam srećna. Znam da i moj otac to negde oseća. I zato mi je, u isto vreme, i mnogo teško jer znam koliko je on patio zbog toga što je sve što ima dao svojoj zemlji, a tako mu se vratilo. Ali, sada mu i Srbija lepšim vraća… I ja znam da će i Srbiji biti bolje - rekla je kneginja Jelisaveta za Press, i najavila da će uskoro tražiti da se posmrtni ostaci njenog oca prebace na Oplenac.

Knez Pavle je prvi predstavnik dinastije Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. U ideološki obojenoj istoriji upamćen je kao namesnik koji je sklopio pakt sa Hitlerom, a prema istinitim istorijskim podacima kao čovek koji je pokušao da spase svoj narod velikog stradanja. Advokatski tim predvođen profesorom Oliverom Antićem u sudskom procesu je dokazao da knez Pavle nije mogao da bude osuđen kao saradnik okupatora i ratni zločinac, prvenstveno jer je kao knez-namesnik napustio zemlju posle puča 27. marta 1941, dakle pre početka rata, i posle toga nije imao nikakve veze sa dešavanjima u ratom zahvaćenoj Jugoslaviji.
Наставите са читањем

Ko je u pravu: CG ili Karađorđevići?

Izvor: Press | 09. decembar 2011.

„Crna Gora ne bi smela da dobije početak pregovora sa Evropskom unijom jer ne sprovodi zakon o restituciji“, smatra prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Miločer

On je pozvao Evropski savet da pri odlučivanju o početku pregovora sa Crnom Gorom razmotri činjenicu da ova država ne poštuje preporuke Evropske komisije o ubrzavanju procesa restitucije i vraćanju oduzete imovine.

Porodica Karađorđević je inače najviše pogođena ovakvim odnosom crnogorskih vlasti, imajući u vidu obim njihove imovine na teritoriji ove države pre Drugog svetskog rata.

Da Crnu Goru očekuju veliki problemi zbog nerešavanja problema restitucije smatra i Koča Pavlović, poslanik opozicionog Pokreta za promene. „Crna Gora je donela zakonsku regulativu koja je invalidna i diskriminatorna. Crna Gora do te mere nije rešila pitanje ili ga nije rešila na pravi način. Pitanje restitucije će se, stoga, u narednom periodu kroz pregovore sa Evropskom unijom u koje ćemo uskoro ući, postaviti kao jedno od pitanja koja će morati na pravi način da se reše“, kaže Pavlović.

Jeroen Jansen, pravni zastupnik Karađorđevića, izjavio je da je porodica Karađorđević zakoniti vlasnik vile Miločer, koju je opština Budva izdala u lizing menadžerima međunarodnog hotelskog lanca.

Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, kaže da će Kraljevski dom u zavisnosti od situacije razmotriti mogućnost da se obrati i Evropskim sudovima kako bi porodica Karađorđević ostvarila svoja imovinska prava.

On kaže da je obraćanje Evropskom savetu jedan od načina da se skrene pažnja na diskriminatorski odnos crnogorskih vlasti.

„Niko to ne radi iz sporta ili razonode, ali očigledno da se pred lokalnim sudovima ne mogu ostvariti prava. Deprimirajuće je što se svi tamo pozivaju na zakon, a donose zakone kako ih ne bi primenili“, kaže Acović.

Veselin Uskoković, predsednik Udruženja za zaštitu privatne svojine iz Podgorice, kaže da su jedine prepreke za povraćaj imovine Karađorđevića u Crnoj Gori političke prirode, ali i da je ta porodica jednako diskriminisana kao i drugi potražioci oduzete imovine.

Imovina Karađorđevića u Crnoj Gori

  • Miločer – letnja rezidencija
  • Vila Topliš – kraljica Marija sagradila 1938.
  • Zgrada Etnografskog muzeja na Cetinju
  • Ljeskovac na Rijeci Crnojevića, zimska rezidencija

„Lično sam razgovarao sa potomcima ljudi od kojih su Karađorđevići kupili zemlju u Miločeru, oni su mi potvrdili ne samo da su dobili novac već i da su dobili mnogo više nego što je tada bila realna vrednost“, kaže on.

Uskoković navodi da je „sadašnji zakon na snazi od 2004, a njegovim donošenjem stavljen je van snage prethodni zakon koji je bio daleko pravičniji. Po tom zakonu i Karađorđevići i SPC mogli su da povrate svoju imovinu. Međutim, sada se crnogorska vlast poziva na savezni zakon SFRJ o eksproprijaciji zemljišta koji je uveo termin takozvane pravične naknade, i oni ne prihvataju pravo na povraćaj imovine“.

On dodaje da se jedino ne slaže da treba zakočiti proces evropskih integracija Crne Gore, jer se jedino kroz proces pregovora „hobotnici koja vlada zemljom mogu zavezati pipci“. On kaže da je diskriminacija crnogorskih vlasti prema porodici Karađorđević postala jasnija kada je u toj zemlji donet zakon o rehabilitaciji porodice Petrović, kojim su im dodeljena „dinastička prava“.

Karađorđevići koče put CG u EU?

Izvor: Danas | 08. decembar 2011.

Princ Aleksandar Karađorđević je pozvao Evropski savet da pri odlučivanju o daljem napretku evropskih integracija Crne Gore, uzme u obzir pitanje restitucije.

On je podsetio Evropski savet, koji zaseda danas i sutra u Briselu, da „Podgorica ne poštuje prepuke Evropske komisije o ubrzavanju procesa restitucije i vraćanju oduzete imovine vlasnicima“.
On je ocenio da bi Crna Gora „rešavanjem ove istorijske nepravde na pravi način uputila signal međunarodnoj zajednici da je privržena vladavini prava, što će privući strane investicije u ovu državu“.

Iz Kraljevskog dvora na Dedinju je saopšteno da se „vlasnici oduzete imovine protive pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji zato što Podgorica ne poštuje pravne norme u pogledu restitucije privatne svojine“.

Kraljevski dom Karađorđevića od donošenja crnogorskog zakona o restituciji 2004, bezuspešno potražuje svoje nekretnine u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Porodica Karađorđević, kako je saopšteno, „zabrinuta je i zbog sudbine drugih porodica i institucija koje crnogorske vlasti na sličan način obespravljuju, uključujući SPC, Katoličku crkvu i Jevrejsku zajednicu“.

„Власници одузете имовине имају примедбе на придруживање Црне Горе Европској Унији“

САОПШТЕЊЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ
Њ.К.В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА
А Л Е К С А Н Д Р А II

Београд, Брисел, 7. децембар 2011. – Власници одузете имовине који се противе придруживању Црне Горе Европској Унији окупили су се данас, и истакли да Црна Гора није поштовала правне норме у погледу реституције приватне својине коју је одузео комунистички режим Јосипа Броза Тита 1947. године. Овај позив на акцију претходи састанку Европског савета заказаном за 9. децембар 2011. године у Бриселу, на коме ће се одлучивати о следећим корацима везаним за земље које теже чланству у Европској Унији. Очекује се да ће Европски савет донети одлуку о почетку преговора са Црном Гором. Обесправљени власници одузете имовине верују међутим да су било какви преговори са Црном Гором преурањени.

“Када је Црна Гора донела свој закон о реституцији 2004. године, сви смо са нестрпљењем очекивали повраћај одузете имовине”, каже Њ.К.В. Престолонаследник Александар, старешина Краљевског дома породице Карађорђевић – некадашње краљевске породице Краљевине Југославије. “Моја породица већ седам година покушава да поврати власништво над својим некретнинама – до сада без икаквог видљивог напретка. При томе смо испунили све захтеве владе Црне Горе”.
Породица Карађорђевић је међу онима који су највише погођени, како каже Престолонаследник Александар, црногорским” очигледним непоштовањем права приватне својине”
Наставите са читањем

Сабор Монархиста Србије се придружује Саопштењу СПЦ у вези Косова и Метохије

Саопштење Српске Православне Цркве

Саопштење Српске Православне Цркве

Топола, 03. децембар 2011.