Категорије

Месечне архиве: децембар 2013

Рехабилитован принц Томислав

Извор: Новости
В. Црњански Спасојевић | 25. децембар 2013. 21:29 |
Виши суд у Београду вратио част и углед средњем сину краља Александра, решење примила његова сестра Јелисавета. Захтев је поднео најмлађи син Михаило, а тражиће и реституцију

Краљица Марија са синовима Петром, Андрејом и Томиславом
ПРИНЦ Томислав Карађорђевић, син краља Александра, рехабилитован је одлуком Вишег суда у Београду, 16. децембра. Решење је у среду примила његова сестра од стрица, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, ћерка кнеза Павла.
- Примила сам решење уз овлашћење његовог најмлађег сина Михаила, који иначе живи у Београду и који је поднео захтев за рехабилитацију, али је привремено отпутовао – каже кнегиња Јелисавета за „Новости“.
Принц Михаило поднео је захтев Вишем суду 22. јула ове године. У решењу које је суд донео пет месеци касније дословце стоји да се „усваја захтев за рехабилитацију покојног Њ. К. В. принца Томислава Карађорђевића и утврђује да је указ Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947. године ништаван од тренутка његовог доношења, као и да су ништаве све правне последице“.
Принц Томислав је средњи син краља Александра и краљице Марије, рођен 19. јануара 1928. у Београду, а преминуо 12. јула 2000, у Тополи. У марту 1947, као и осталим члановима династије, нова власт одузела му је држављанство и конфисковала имовину.
Средњу школу завршио је у Британији и одмах после рата уписао Клер колеџ Универзитета Кембриџ, али га је због сукоба са једним марксистичким професором напустио. Посветио се воћарству, па 1950. купује велику фарму на два сата од Лондона. Бавио се узгојем јабука, и у једном тренутку имао 17.000 стабала. У Србију се вратио у октобру 1991.

- Била сам у хотелу „Москва“ када ме је позвао Томислав и питао да ли могу да га сачекам на београдском аеродрому. Обрадовала сам се. Ја сам дошла четири године раније и драго ми је да сам на неки начин отворила врата повратку осталих. Била сам блиска са Томиславом. Дописивали смо се док је живео у Енглеској, а по повратку у земљу често смо га посећивали на Опленцу, где је бринуо о задужбини краља Петра.
Био је весео човек, народски. Стално је ишао у народ, помагао му, и људи су долазили да га обиђу на Опленцу.
- Последњи пут сам га видела десет дана пред његову смрт и била сам шокирана да и даље, иако тешко болестан, пуши. Сећам се да је примао неке ињекције на бази биљака из Русије, за које је веровао да ће му помоћи, и да је у кући било јако хладно – каже кнегиња, и подсећа да је на његовој сахрани било много људи из целе Шумадије.
Пошто су одлуком Вишег суда ништава сва решења проистекла из указа о одузимању држављанства, то практично значи да наследници принца Томислава имају право и на реституцију. И тај захтев биће поднет наредних дана, а у међувремену у току је поступак рехабилитације краљице Марије. Захтев су поднели супруга и потомци принца Томислава Линда, Катарина, Михајло, Ђорђе и Никола, као и потомци принца Андреја, Лавинија, Димитрије и Татјана.
Принц Томислав из првог брака са принцезом Маргаритом од Бадена има сина Николу и ћерку Катарину. Из другог брака са Линдом Мери Бони има синове Ђорђа и Михаила.

Био је познат по свом хуманитарном раду и као заштитник цркава, био је председник Одбора за обнову Хиландара, а Демократска странка му је на првим послератним изборима 1990. нудила да буде њен председнички кандидат, али је одбио.
ЦРНА ГОРА ТРАЖИ НОВУ ВИЛУ
РЕШЕЊЕМ Министарства финансија наследство кнегиње Олге, супруге кнеза Павла, вила „Црногорка“, враћена је кнегињи Јелисавети и кнезу Александру. Према сазнањима кнегиње Јелисавете, досадашњи црногорски амбасадор је по завршетку мандата напустио вилу, а Влада Црне Горе тражи нову.

- Искрено се надам да ће нека од понуђених резиденција одговарати Амбасади Црне Горе, и да ће наша вила и физички бити враћена, с обзиром на то да брат и ја не потражујемо у реституцији ништа друго ни од Србије, ни од Црне Горе.

КОД КУЋЕ: Принцези Јелисавети вратили Црногорку

Друштво 07:10, 11.12.2013.
Извор : Курир
Министарство финансија донело решење којим је потврђена одлука о враћању виле потомцима Павла Карађорђевића
href=“http://www.sabormonarhistasrbije.org/wp-content/uploads/2013/12/VILA-c.jpg“>
БЕОГРАД – Повратак у родитељски дом.
Принцези Јелисавети и њеном брату кнезу Александру Карађорђевићу коначно ће бити враћена вила „Црногорка“ са припадајућим парком у Ужичкој 1, сазнаје Курир.

Наиме, како сазнајемо, Министарство финансија донело је решење којим је потврђена одлука Агенције за реституцију из јуна ове године да се спорна вила врати Карађорђевићима. Ову информацију за Курир потврдио је и Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, који каже да је од јуче вила „Црногорка“ поново власништво потомака кнеза Павла Карађорђевића.

- Агенција за реституцију од Министарства финансија, као другостепеног органа, добила је решење којим је одбијена жалба Републичког јавног правобранилаштва на нашу одлуку о повраћају виле „Црногорка“ принцези Јелисавети Карађорђевић и њеном брату кнезу Александру из јуна ове године. Тим решењем овај случај је затворен – каже Секулић за Курир. Радосну вест да јој је вила „Црногорка“ коначно враћена принцеза Јелисавета сазнала је од новинара Курира.

- Ако могу да ставим моје стопало у кућу моје мајке, то би било врло дирљиво за мене. Нисмо планирали шта ћемо ако нам врате вилу, али ћу живети ту пошто нигде у свету ништа немам и живим као подстанар. Чак ни малу виљушку никад нисам добила – каже принцеза Јелисавета за Курир и додаје да ће одмах радосну вест јавити брату кнезу Александру, који живи у Паризу.

(С. Т.)

Карађорђевићи: Отворите и сеф у вили „Мир”

Извор: НОВОСТИ
В. Црњански Спасојевић | 05. децембар 2013. 21:18 |
Потомци Карађорђевиђа укључили се у оставински поступак око Брозове имовине. Захтевају да се изузме благо нађено у „депоу 555“ и да га процене аукцијске куће „Сотби“ и „Кристи“
Комисија отворила сеф у Народној банци Србије
Наследници породице Карађорђевић тражили су од Првог основног суда у Београду, пред којим се води оставинска расправа после смрти Јосипа Броза Тита, да донесе решење о отварању сефа у вили „Мир“. Они сумњају да би у том сефу могле да буду скривене још неке драгоцености које нису пронађене у „депоу 555“ у Народној банци Србије.

Комисија председника Србије, на захтев суда, отворила је пролетос овај сеф, који је три деценије био запечаћен и проглашен државном тајном. У њему су биле похрањене ствари нађене после смрти некадашњег председника СФРЈ у његовој резиденцији у Ужичкој. Испоставило се да су готово све нађене драгоцености припадале династији Карађорђевић.
Зато су се наследници краљевске породице пријавили као заинтересовани учесници у оставинском поступку који Брозови воде. Они од суда траже да се изузме из оставинске масе имовина нађена у „депоу 555“, јер налаз вештака неспорно доказује да су ови предмети краљевски.
Наследници ће, како сазнајемо, тражити и оно што вештак ког је ангажовала Комисија председника за попис ствари из сефа, није урадио. Дакле, захтеваће процену вредности нађеног блага, односно да суд наново отпечати вреће и омогући увид стручњацима чувених аукцијских кућа „Кристи“ или „Сотби“.
Суд би затим требало из оставинског поступка да изузме благо нађено у Титовом сефу и упути наследнике Карађорђевића на допунски оставински поступак иза краља Александра, краљице Марије, кнеза Павла и кнегиње Олге. Јер, на двору је постојало пет каса. Уметничке слике, сребрнина, порцелан, накит и остало куповано је не само новцем из касе Управе двора, већ и из посебних каса краља, краљице, кнеза и кнегиње. Признаницама похрањеним у Народној банци могуће је доказати које вредности су купљене приватним новцем.
У „депоу 555“ било је похрањено богатство које је државна комисија затекла и пописала две године после маршалове смрти 29. априла 1982. За златне полуге, прах и опиљке (око 30 килограма), као и сребрне полуге и платинасте плочице, вештак Рајко Дупало закључио је да су вероватно из рудника злата „Глоговица – Нересница“, који је припадао краљу Александру.
ДОБИЛИ САМО БЕЛИ ДВОР Породица Карађорђевић убрзо ће поднети и захтев за повраћај имовине Агенцији за реституцију. Они до сада у Србији нису добили ништа, осим комплекса Белог двора на коришћење, и једне куће у Београду.
У врећама је нађено и више од 150 комада накита, као и ордење, медаље, плакете, сребрно посуђе. Мноштво је бисера, рубина, брилијаната, накита од жада, златних медаљона и привезака, чак и са ликом краља и краљице. На једном привеску је натпис „Петар, рођен 6. септембра 1923, крштен 21. 11. 1923. у Београду“, који је очигледно припадао краљу Петру Другом. Занимљив је и златни прстен с натписом „Куманово 11. 10. 1912“ У неким медаљонима су слике чланова породице Романов, а једна плишана кутија са златном елипсастом кутијом у њој, чији је поклопац украшен иницијалима, највероватније је била поклон Николаја Другог Романова српској династији.
Осим чувеног Ордена Карађорђеве звезде, који је припадао краљици Марији, нађен је и изузетно вредан орден „За бој и слободу Петар Први 1904“, са круном и крстом, опточен рубинима и брилијантима. Вештак закључује да су накит и ордење припадали Карађорђевићима.
За нумизматичку збирку од преко 200 комада вештак не прецизира коме би могла припадати, али наследници верују да је припадала кнезу Павлу. Ту је и 87 скупоцених сатова, где је на неким угравирана круна, а на другима Титови иницијали, а на једном посвета руске краљевске породице.
Пошто је ово само мали део онога што је краљевска породица оставила иза себе, у допунском поступку њихови наследници тражиће да се нађу и спискови из 1945. и 1946. са стварима нађеним у дворовима, и да се уђе у траг овом благу.