Категорије

Месечне архиве: мај 2015

У Краљевском Двору у Београду 27 маја 2015.године

У Краљевском Двору у Београду 27 маја 2015.године одржан је радни састанак са ЊКВ Александром II Карађорђевићем и делегацијом Сабора Монархиста Србије у саставу: председник Љиљана Јовановић, потпредседник Драган Стевановић, координатор ресорних одбора Милан Баришић и потпредседник Иницијативе за Краљевину Србију Никола Бодловић. Теме састанка биле су актуелне активрности и пројекти САБОРА МОНАРХИСТА СРБИЈЕ, Том приликом ЊКВ Александру II Карађорђевићу уручена је захвалница САБОРА и колекција ракија препознатљивих у Србији. Уручена је књига РАТУ НИКАД КРАЈА најстаријег члана САБОРА чика Михајла Крсмановића који је као војни кадет био на испраћају краља Петра II Карађорђевиђа 1941 године. ЊКВ Александар II Карађорђевић је рекао да је урађена велика ствар за наш народ рехабилитацијом Драгољуба Драже Михаиловића и да је доста времена протеко и да треба да радимо на МОНАРХИЈИ.

EKSKLUZIVNO Unuk đenerala Draže: Čekali smo čitav život da skinemo žig izdajnika

EKSKLUZIVNO Unuk đenerala Draže: Čekali smo čitav život da skinemo žig izdajnika
21. maj 2015. 21:20 |
Izvor: Novosti
Vojislav Mihailović, unuk đenerala Draže, prvi put u javnosti o rehabilitaciji vođe ravnogorskog pokreta: Dočekali smo da se sa našeg prezimena skine žig izdajnika, ratnog zuločinca i saradnika okupatora

Moja porodica i ja čekali smo ovde čitav život da se sa našeg prezimena skine sramni žig izdajnika, ratnog zločinca i saradnika okupatora – poručio je ekskluzivno za „Novosti“ Vojislav Mihailović, unuk đenerala Dragoljuba Mihailović.

Prvi put posle sudske rehabilitacije njegovog dede, Mihailović otvoreno i bez političkih „oblandi“ i „rukavica“ komentariše ovu istorijsku odluku.

ИЗЈАВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ПОВОДОМ СУДСКЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ГЕНЕРАЛА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

ИЗЈАВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ПОВОДОМ СУДСКЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ГЕНЕРАЛА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

14/05/2015
Подели
Поводом позитивне одлуке Вишег суда у Београду у вези са рехабилитацијом Генерала Драгољуба Драже Михаиловића, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар даје следећу изјаву:
“Поздрављам дуго очекивану позитивну одлуку Вишег суда у Београду у вези са рехабилитацијом Генерала Драгољуба Драже Михаиловића. Ово је велики и позитиван дан за Србију и наш народ. Коначно је исправљена је једна од највеæих неправди у новијој српској историји. То није била само неправда према једном родољубивом човеку, то је била неправда према нашој земљи и нашем народу. Ова пресуда је од кључног значаја за национално помирење. Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности. Оно што сам много пута до сада рекао, говорим и данас: Завађену браћу треба мирити, како нас је учио Свети Сава, духовни отац нашег народа. Национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању. Молимо се за све који су изгубили своје животе на свим странама!
Желео бих да честитам и да се захвалим свим подносиоцима захтева за рехабилитацију Генерала Михаиловића: г-дину Војиславу Михаиловићу, унуку генерала Михаиловића, Удружењу Припадника Југословенске Војске у Отаџбини, Српском Либералном Савету, Удружењу политичких затвореника и жртава комунистичког режима, Новинско издавачком предузећу “Погледи”, професору др Кости Чавошком и професорки др Смиљи Аврамов и свим њиховим правним заступницима. Нарочиту захвалност упућујем професору др Оливеру Антићу, на бриљантној и веома импресивној завршној речи на последњем рочишту судског процеса” – истакао је Престолонаследник Александар у својој изјави.

PRINC ALEKSANDAR dobija orden Legije časti!

PRINC ALEKSANDAR dobija orden Legije časti!
Izvor: Informer
Dekretom predsednika Republike Francuske Fransoa Olanda princ Aleksandar Karađorđević odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem, ordenom Legije časti u rangu komandira
Tanjug14. 05. 2015. 11:57
0

Tanjug
ODLIKOVAN prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević
Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro uručiće sutra orden na prijemu u rezidenciji Francuske ambasade, saopštila je danas ta ambasada.

Patrijarh srpski Irinej ekskluzivno: Istina o Draži je spora, ali dostižna

Patrijarh srpski Irinej ekskluzivno: Istina o Draži je spora, ali dostižna
Društvo12:10, 14.05.2015.
Autor: EPK,Foto: Aleksandar Jovanović
Želeo bih da epilog rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti. I da više neće biti tih ideoloških podela srpskog naroda na partizane i četnike, poručio je Nedeljniku patrijarh srpski Irinej

„Normalno da se Crkva zalaže da proces rehabilitacije Draže Mihailovića ide svojom tokom. Neka istina konačno progovori. I nadam se da će progovoriti“, konstatovao je patrijarh srpski Irinej, osvrnuvši se na višegodišnji proces rehabilitacije četničkog đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.
Patrijarh je ocenio i da ovaj proces može da ima ogroman značaj za srpski narod, te da može da stavi tačku na ideološke podele Srba na četnike i partizane. „Ja bih želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti“, naveo je poglavar SPC.
Upitan da li to ipak znači da SPC zapravo podržava rehabilitaciju četničkog vođe, patrijarh je ukazao da „SPC podržava samo istinu“.
„Istina je najlekovitija za sve nas. I za narod i za crkvu. I za našu prošlost i za našu sadašnjost i za našu budućnost“, dodao je patrijarh Irinej.
Govoreći o značaju rehabilitacije Draže Mihailovića, patrijarh je naglasio: „Istina je spora, ali dostižna“.
„Vreme je da istoriju prepustimo istoričarima, a da srpski narod prestane da se deli samo na osnovu toga ko je nekad kojim putem pošao“, poručio je patrijarh srpski Irinej.
On je potvrdio da je nameravao da prisustvuje završnoj reči u sudskom procesu. „Želeo sam da odem da podržim istinu, ali sam zbog obaveza i priprema Sabora SPC bio sprečen. Crkva je imala svog predstavnika“, zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve za Nedeljnik.

ТАБЛУ ПОСВЕЋЕНУ КРАЉИЦИ МАРИЈИ ОТКРИО ЊЕН ПРАУНУК ПРИНЦ АЛЕКСАНДАР

Таблу посвећену Краљици Марији открио њен праунук Принц Александар

09/05/2015

Његово Краљевско Височанство Принц Александар, син Њ.К.В. Престолонаследника Александра и праунук Њеног Величанства Краљице Марије, у пратњи г-ђице Дуње Кустурице и г-дина Драгомира Ацовића, председавајућег Крунског савета, и у присуству председника Градске општине Палилула г-дина Стојана Николића открио је данас таблу посвећену Њ.В. Краљици Марији, на згради у Улици Краљице Марије 2-4.

Њ.К.В. Принц Александар је изјавио да је почаствован и врло срећан и поносан што присуствује и открива таблу која је посвећена његовој прабаки и која доприноси ожививљавању историје Србије и очувању српског идентитета. „Србија има толико пуно културе и лепота којих се треба присећати“, нагласио је Принц Александар.

Подсећајући присутне на живот и хуманитарни рад Краљице Марије, г-дин Ацовић је истакао да је Београд на срећу још увек пун објеката и институција које је она основала и чији је била заштитник и донатор. „Остала је забележена пре свега због своје личности. Када је после много времена донета одлука да град врати назив делу њене некадашње улице, у којој се данас налазимо, била је то једна од најмање спорних одлука икада донетих у овоме граду. То само по себи говори о њој можда више него било какви панегирици, било какве похвалне приче“, рекао је г-дин Ацовић.

Први човек Палилуле је рекао да општина Палилула покушава да изгради један нови палилулски дух који се односи на очување заборављених вредности о чему говори и данашњи догађај, као и то да основна школа у Овчи од прошле године носи име Краљице Марије.