Категорије

Ravnogorci obeležavaju ustanak

IZVOR: B92, TANJUG
Ravna gora — Ravnogorski pokret, kao i prethodnih godina, organizuje sećanje na ustanak protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, podignut 8. maja 1941.
Ravnogorski pokret organizovao je „proslavu Trećeg srpskog ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, podignutog na Markovdan 8. maja 1941. godine, prvog u porobljenoj Evropi koja je pod nacističkom čizmom grcala skoro pune dve godine“.
Najavljujući obeležavanje događaja, oni su naveli da „u srcu porobljene Evrope, armijski đeneral Dragoljub Mihailović je 1941. godine na taj dan pobio barjak slobode i prvi u Evropi započeo borbu protiv dva najveća zla tog vremena – protiv komunizma i fašizma“.

Ravnogorski pokret neguje i čuva tradiciju Jugosloveneke vojske, kasnije Jugoslovenske vojske u Otadžbini i na taj dan organizuje okupljanje preživelih ratnika udruženja oslobodilačkih ratova, porodica, simpatizera i poštovalaca prvog gerilaca Evrope, njegovih oficira i boraca, dodaje se u najavi skupa.

Ravnogorci, kao čuvari slobodarskog duha kroz istoriju uvek ovoj proslavi daju značajnu podršku i u njoj svi aktivno učestvuju. Postrojavanje ravnogoraca zakazano je za sutra u 9 časova. Srpski pokret obnove tradicionalni Sabor na Ravnoj gori organizuje u subotu 10. maja. To će biti 24. po redu Sabor. SPO organizuje skup sa Republičkom asocijacijom za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženja pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945.

Najavljeno je da će u hramu Svetog Georgija na Ravnoj gori biti služen pomen poginulim Ravnogorcima i položeni venci na spomenik generalu Dragoljubu Mihailoviću.

Na skupu će, kako se navodi, pred poštovaocima tradicija Ravnogorskog pokreta iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore govoriti predstavnici organizatora i biće pročitana pozdravna poruka princa Aleksandra Karadjordjevića

Leave a Reply