Категорије

Месечне архиве: јул 2015

Принц Александар Карађорђевић: Хоћу круну на глави, а не само на торти

Извор: ПРАВДА
Принц Александар Карађорђевић: Хоћу круну на глави, а не само на торти
Принц Александар, човек који је требало да буде краљ Југославије, седео је у суботу пре подне у краљевској столици свога деде краља Петра.

Претендент на српску круну: Александар Други Карађорђевић (Фото: ЈуТјуб/Википедија)
Са новинарком „Блица“ разговарао је о томе да ли је неумесно да седи на краљевском трону иако Србија није монархија, али и о томе да ли и даље верује да ће икада постати српски владар. Повод за овакву причу био је његов 70. рођендан и судска рехабилитација којом је после 68 година скинуо епитет државног непријатеља. Изненадило нас је да принц Александар много боље говори српски у опуштеном разговору него што имамо прилику да чујемо у званичним изјавама.
Да ли бисте волели да још боље говорите српски језик?
Ох, Боже, на то питање сам толико пута одговарао и себи и другима!
Седите у краљевској столици свога деде. Да ли би икад могла да постане ваша?
Парламентарна монархија је боље политичко решење за Србију у 21. веку.
Да ли то најављујете промену поретка или индиректно критикујете политичаре за ситуацију у земљи?
Ако кажем да је нешто боље, да ли то обавезно значи напад на оне који то мишљење не деле? Ако неко верује у институцију републике, то не тумачим као напад на мене. Имамо различите ставове, али то не значи да смо у рату!
Мислите да је могуће да неки од наредних рођендана прославите са круном на глави, а не само на торти?
Што се мене тиче, може и одмах! Нема потребе чекати рођендан!
Може ли то да се оствари без укључивања у политику?
Никада нисам веровао да Круна треба да буде активни учесник политичког живота. До данас нисам уочио разлоге да то веровање изменим.
Како онда мислите да се вратите на трон? Уз помоћ цркве?
Црква није активни учесник политичког живота, али јесте битна компонента нашег идентитета. Без ње се може, али тешко и насилно; са њом је лакше и богоугодније!
Да ли би било богоугодније да ви ствар узмете у своје краљевске руке?
Многи су узимали у овој земљи ствар у своје руке. Резултати су видљиви.
Рекли сте да наши политичари немају план на дуге стазе и да им се диктира политика из иностранства.
Није довољно викати да нешто желите. Потребно је имати визију и способност да личне интересе раздвојите од јавних; ако су вам приватни и јавни интереси истоветни, имате огромну предност!
Да ли нам се диктира и политика око Косова?
Занима ме да ли у Србији постоји ико ко верује да нам се око Косова ништа не диктира или има дилеме одакле би ти диктати могли да долазе.
Залагали сте се да се Косово подели, као и Ивица Дачић. Да ли сте с њим разговарали о томе?
Разговарам са много људи. Прича о подели КиМ није моја, али она има аргументе који се не могу занемарити, пре свега у односу на постојеће стање и време које пролази и не ради у корист нашег народа с ове и с оне стране наметнуте границе.
Зашто идеју о подели Косова нисте предложили вашој куми краљици Елизабети? Ваши критичари кажу да Србија није имала користи од тог кумства?
Разумем примедбу о користи, али занима ме да ли критичари знају од које су то наше личне иностране везе Срби имали посебне користи, и да ли су од мог кумства можда имали какве штете!
Да ли ћете после рехабилитације постати један од најбогатијих владара?
И да ми све врате, не бих био ни близу најбогатијих владара Европе, поготову некрунисаних! Моји преци нису били сиромашни, али приче о фамозном богатству увек су ширене да би се прикрили неки други трезори!
Немате државну апанажу. Од чега живите?
Одлично питање.
Какав је одговор? Испомажете ли се са 40 милиона динара што вам држава даје за одржавање двора?
Држава не помаже мени, него себи! Све се још води као државна имовина и трошкови одржавања би постојали и да је све ово потпуно празно! Шта је све у овој земљи државна имовина? Ко је власник свих ових здања која пропадају?
Да ли је због имовинских односа паучина прекрила и ваше двориште па сте забранили да у њега улази принцеза Јелисавета?
Када погледам медије, мислим да они све боље знају о мени и мојој породици него ја сам! Кад је већ тако, да не сметам!
Да ли би присуство принцезе Јелисавете било сметња на вашем рођендану?
Није било ни других рођака много ближих и крвно и по осећањима. Није било ни далај-ламе иако нисмо ни рођаци ни блиски пријатељи, што не значи да не бих волео да то будемо.
Ћерка Емира Кустурице Дуња у вези је са вашим сином принцом Александром. Свиђа ли вам се снајка?
Дуња је врло златна девојка. Њен отац је члан Крунског савета! Треба ли нешто више рећи?

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА

08/07/2015

После обраћања Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевижа и проф. др Оливера Антића у Вишем суду у Београду, суд је тачно у 12 часова и 13 минута донео следеће решење у предмету РЕХ 17/15:
„Усваја се захтев за рехабилитацију Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, од оца Петра Карађорђевића, рођеног 17.07.1945. у Лондону, у Великој Британији, на територији проглашеној за територију Краљевине Југославије, те се УТВРЂУЈЕ да је Указ 392 Президијума Председништва Народне скупштине ФНРЈ од 08.03.1947. године ништав од тренутка доношења, у делу који се односи на Њ.К.В. Престолонаследника Александра, као и да су ништаве све његове правне последице.
Рехабилитовано лице, Њ.К.В. Престолонаследник Александар Карађорђевић, сматра се неосуђиваним.

Доказ српске државности који је Србија платила 20000 евра труне у подруму музеја!

СКАНДАЛ: Доказ српске државности који је Србија платила 20000 евра труне у подруму музеја!
Извор: ПРАВДА
Доказ државности Србије – печат кнеза Стројимира из 9. века од 2006. године “чува се” у депоу Историјског музеја Србије, а не раде се његове реплике, не продаје се као сувенир, не поклања се партнерима и сарадницима у свету и држава од овог симбола нема никакве користи, а могла би да заради на њему милионе!

Печат кнеза Стројимира (Фото: Јутјуб)
Најстарије обележје своје државности – печат кнеза Стројимира из 9. века – Влада Србије је купила на лицитацији 2006. године у Минхену и за ту “најдрагоценију ствар” државе је дала 20.000 евра!
А како се сазнаје, ова драгоценост труне у подруму депоа Историјског музеја и уместо да буде истакнута као понос српства, српске државности и Србије, она је сакривена од очију јавности!
Печат кнеза Стројимира доказ је да српска државност датира још из 9. века. Сачињен је од злата, тежак је 15.64 грама, а висок 1.9 центиметара, купастог је облика и с алком на врху. Има кружно натписно поље с крстом, око кога је грчки натпис “Боже, помози Србији“.
Најстарија сведочанства која је до 2006. године Србија имала о својој државности била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из 12. века.
Министарство културе Србије је 11. јула 2006. године на челу са министром Драганом Којадиновићем купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра на аукцији у Минхену. Ова драгоценост налазила се у приватном власништву једне породице, а за његово постојање до тада готово нико није ни знао.
Да се овај печат од 2006. године чува у депоу Историјског музеја Србије и да “Чами у тами, опет”, потврдио је сам Којадиновић на свом Фејсбук профилу.
– Истине ради, најзаслужнији за куповину доказа српске државности су руски колекционари који су обавестили наше колекционаре да им препуштају надметање за овај артефакт, и наши колекционари који су предност у куповини уступили држави, тј. Министарству културе, о чему ме је обавестио тадашњи директор Историјског музеја Србије Андреј Вујановић. Моје је после било да брзо делам и организујем све што треба, а на лицитацији је конкретно био вицеконзул у Минхену Никола Марковић који је лицитирао (и победио) за Србију – написао је он.