Категорије

Karađorđevići koče put CG u EU?

Izvor: Danas | 08. decembar 2011.

Princ Aleksandar Karađorđević je pozvao Evropski savet da pri odlučivanju o daljem napretku evropskih integracija Crne Gore, uzme u obzir pitanje restitucije.

On je podsetio Evropski savet, koji zaseda danas i sutra u Briselu, da „Podgorica ne poštuje prepuke Evropske komisije o ubrzavanju procesa restitucije i vraćanju oduzete imovine vlasnicima“.
On je ocenio da bi Crna Gora „rešavanjem ove istorijske nepravde na pravi način uputila signal međunarodnoj zajednici da je privržena vladavini prava, što će privući strane investicije u ovu državu“.

Iz Kraljevskog dvora na Dedinju je saopšteno da se „vlasnici oduzete imovine protive pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji zato što Podgorica ne poštuje pravne norme u pogledu restitucije privatne svojine“.

Kraljevski dom Karađorđevića od donošenja crnogorskog zakona o restituciji 2004, bezuspešno potražuje svoje nekretnine u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Porodica Karađorđević, kako je saopšteno, „zabrinuta je i zbog sudbine drugih porodica i institucija koje crnogorske vlasti na sličan način obespravljuju, uključujući SPC, Katoličku crkvu i Jevrejsku zajednicu“.

Leave a Reply