Категорије

„Власници одузете имовине имају примедбе на придруживање Црне Горе Европској Унији“

САОПШТЕЊЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ
Њ.К.В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА
А Л Е К С А Н Д Р А II

Београд, Брисел, 7. децембар 2011. – Власници одузете имовине који се противе придруживању Црне Горе Европској Унији окупили су се данас, и истакли да Црна Гора није поштовала правне норме у погледу реституције приватне својине коју је одузео комунистички режим Јосипа Броза Тита 1947. године. Овај позив на акцију претходи састанку Европског савета заказаном за 9. децембар 2011. године у Бриселу, на коме ће се одлучивати о следећим корацима везаним за земље које теже чланству у Европској Унији. Очекује се да ће Европски савет донети одлуку о почетку преговора са Црном Гором. Обесправљени власници одузете имовине верују међутим да су било какви преговори са Црном Гором преурањени.

“Када је Црна Гора донела свој закон о реституцији 2004. године, сви смо са нестрпљењем очекивали повраћај одузете имовине”, каже Њ.К.В. Престолонаследник Александар, старешина Краљевског дома породице Карађорђевић – некадашње краљевске породице Краљевине Југославије. “Моја породица већ седам година покушава да поврати власништво над својим некретнинама – до сада без икаквог видљивог напретка. При томе смо испунили све захтеве владе Црне Горе”.
Породица Карађорђевић је међу онима који су највише погођени, како каже Престолонаследник Александар, црногорским” очигледним непоштовањем права приватне својине”

Јероен Јансен, из адвокатске канцеларије ДЛА Пипер у Бриселу, који је саветник породице Карађорђевић у њиховим напорима за повраћај одузете имовине, објашњава: “Породица Карађорђевић је законити власник виле Милочер, коју је општина Будва издала у лизинг локалним менаџерима међународног хотелског ланца. Та непокретност, конфискована 1947. године, била је приватно власништво Њ.В. Краљице Марије, баке Њ.К.В. Престолонаследника Александра и супруге убијеног Њ.В. Краља Александра И од Југославије. Краљица Марија је вилу Милочер изградила тридесетих година прошлог века сопственим средствима, и завештала је својој породици пре смрти 1961. године. Нерешени захтеви за повраћај виле Милочер и других поседа показују очигледну неспремност црногорске владе да призна и исправи неправду нанету Краљевској породици, упркос насих непрестаних захтева да то учини”.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је такође додао “моја породица и ја смо у исто време забринути над судбином других породица и институција које су на сличан начин обесправљене од стране црногорских власти, укључујући Српску Православну Цркву, Католичку цркву и јеврејску заједницу”.

Како г-дин Јансен објашњава, “Иако је Црна Гора постигла напредак у процесу придруживања Европској Унији, очигледан је огроман неуспех што се тиче повраћаја имовине коју је незаконито одузео Титов комунистички режим после Другог светског рата. Готово ништа није урађено да се испуне многобројни захтеви за реституцијом. Европска Комисија је препознала ове озбиљне недостатке у свом последњем извештају о Црној Гори, где се у једном делу каже “У погледу права на реституцију, постигнут је ограничен напредак. Влада је формирала посебну комисију за питања денационализације, али процес реституције остаје веома спор и мора да се убрза. Такође, није обезбеђена ни пуна транспарентност поступка. Нису уложени напори да се реше питања за реституцијом имовине која је у међувремену приватизована.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар додаје “ја позивам Европски савет да обрати пажњу на јасне закључке изнете у последњем извештају Европске Комисије о напретку Црне Горе. Међународна заједница очекује од Црне Горе да убрза процес реституције како би се испунили захтеви законитих власника и омогућило да се коначно затвори једно веома мрачно поглавље европске историје. Решавање ове историјске неправде на прави начин упутиће сигнал међународној заједници да је Црна Гора привржена владавини права, што ће привући стране инвестиције у ову државу”.

www.dvor.rs

Leave a Reply