Категорије

Ko je u pravu: CG ili Karađorđevići?

Izvor: Press | 09. decembar 2011.

„Crna Gora ne bi smela da dobije početak pregovora sa Evropskom unijom jer ne sprovodi zakon o restituciji“, smatra prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Miločer

On je pozvao Evropski savet da pri odlučivanju o početku pregovora sa Crnom Gorom razmotri činjenicu da ova država ne poštuje preporuke Evropske komisije o ubrzavanju procesa restitucije i vraćanju oduzete imovine.

Porodica Karađorđević je inače najviše pogođena ovakvim odnosom crnogorskih vlasti, imajući u vidu obim njihove imovine na teritoriji ove države pre Drugog svetskog rata.

Da Crnu Goru očekuju veliki problemi zbog nerešavanja problema restitucije smatra i Koča Pavlović, poslanik opozicionog Pokreta za promene. „Crna Gora je donela zakonsku regulativu koja je invalidna i diskriminatorna. Crna Gora do te mere nije rešila pitanje ili ga nije rešila na pravi način. Pitanje restitucije će se, stoga, u narednom periodu kroz pregovore sa Evropskom unijom u koje ćemo uskoro ući, postaviti kao jedno od pitanja koja će morati na pravi način da se reše“, kaže Pavlović.

Jeroen Jansen, pravni zastupnik Karađorđevića, izjavio je da je porodica Karađorđević zakoniti vlasnik vile Miločer, koju je opština Budva izdala u lizing menadžerima međunarodnog hotelskog lanca.

Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, kaže da će Kraljevski dom u zavisnosti od situacije razmotriti mogućnost da se obrati i Evropskim sudovima kako bi porodica Karađorđević ostvarila svoja imovinska prava.

On kaže da je obraćanje Evropskom savetu jedan od načina da se skrene pažnja na diskriminatorski odnos crnogorskih vlasti.

„Niko to ne radi iz sporta ili razonode, ali očigledno da se pred lokalnim sudovima ne mogu ostvariti prava. Deprimirajuće je što se svi tamo pozivaju na zakon, a donose zakone kako ih ne bi primenili“, kaže Acović.

Veselin Uskoković, predsednik Udruženja za zaštitu privatne svojine iz Podgorice, kaže da su jedine prepreke za povraćaj imovine Karađorđevića u Crnoj Gori političke prirode, ali i da je ta porodica jednako diskriminisana kao i drugi potražioci oduzete imovine.

Imovina Karađorđevića u Crnoj Gori

  • Miločer – letnja rezidencija
  • Vila Topliš – kraljica Marija sagradila 1938.
  • Zgrada Etnografskog muzeja na Cetinju
  • Ljeskovac na Rijeci Crnojevića, zimska rezidencija

„Lično sam razgovarao sa potomcima ljudi od kojih su Karađorđevići kupili zemlju u Miločeru, oni su mi potvrdili ne samo da su dobili novac već i da su dobili mnogo više nego što je tada bila realna vrednost“, kaže on.

Uskoković navodi da je „sadašnji zakon na snazi od 2004, a njegovim donošenjem stavljen je van snage prethodni zakon koji je bio daleko pravičniji. Po tom zakonu i Karađorđevići i SPC mogli su da povrate svoju imovinu. Međutim, sada se crnogorska vlast poziva na savezni zakon SFRJ o eksproprijaciji zemljišta koji je uveo termin takozvane pravične naknade, i oni ne prihvataju pravo na povraćaj imovine“.

On dodaje da se jedino ne slaže da treba zakočiti proces evropskih integracija Crne Gore, jer se jedino kroz proces pregovora „hobotnici koja vlada zemljom mogu zavezati pipci“. On kaže da je diskriminacija crnogorskih vlasti prema porodici Karađorđević postala jasnija kada je u toj zemlji donet zakon o rehabilitaciji porodice Petrović, kojim su im dodeljena „dinastička prava“.

Leave a Reply