Категорије

Обележено 90 година од смрти Краља Петра Првог

Краљ Петар Први - биографија

Краљ Петар Први - биографија

Београд | 16. Август 2011.

Данас је одржан помен поводом 90 година од смрти Њ.В. Краља Петра Првог у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Kраљ Петар Први

Због раније прихваћених обавеза у иностранству, Њ.К.В. Престолонаследник Александар Други, праунук Њ.В. Краља Петра Првог, није био у могућности да присуствује овом догађају. У његово име помену су присуствовали г-дин Драгомир Ацовић, члан Крунског савета и г-дин Чедомир Антић и г-дин Милорад Савићевић, чланови Крунског кабинета

Венац су такође положили и Њ.К.В. Принц Владимир и Принцеза Бригита.

Свету литургију је служио Његово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован. Њ.Е. г-дин Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва, положио је венац у име Владе Србије. Венце су положиле и званичне делегације Министарства рада и социјалне политике, Војске Србије, општине Топола, представници Задужбине Краља Петра Првог, а помену је присуствовао и велики број грађана.

По завршетку службе, Њ.Е. г-дин Предраг Марковић отворио је изложбу Краљ Петар Први, владар и ратник, у кући Краља Петра Првог на Опленцу. Изложбу је организовао Историјски музеј Србије у сарадњи са Задужбином Краља Петра Првог.

Краљ Петар Први Карађорђевић био је пето дете Кнеза Александра и Кнегиње Персиде (кћерке Војводе Јеврема Ненадовића), а рођен је на Петровдан, 11. јула 1844. године.

Деда му је био врховни Вожд Првог српског устанка, Карађорђе. У лето 1883. године на Цетињу се оженио Кнегињом Љубицом – Зорком, најстаријом кћерком црногорског Књаза Николе. У том браку рођено је петоро деце: кћерке Јелена и Милена (умрла као дете), и синови Ђорђе (одрекао се права наследства престола 1909), Александар и Андрија (умро као дете). 28. Маја 1903. Године Војска је извела државни удар и прогласила Кнежевића Петра Карађорђевића за Краља Србије, што је својим избором потврдила Народна Скупштина 15. јуна. Краљ Петар Први умро је у Београду, 16. августа 1921. године а сахрањен је у крипти цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

Односи сa јавношћу
Краљевски Двор
www.dvor.rs

Leave a Reply