Категорије

Задужбина Карађорђевића: „Очекујемо повраћај имовине“

З. ГОЛУБОВИЋ | 12. август 2011.


У Тополи очекују да се задужбини краља Петра Првог Карађорђевића коначно врати одузета имовина

Тестаментом краља Петра Првог имовина на Опленцу завештана као посебна задужбина.

Вила Краља Александра

У граду вожда Карађорђа очекују да се на основу Закона о враћању одузете имовине и обештећења, чији се нацрт налази на јавној расправи и чека да буде усвојен у Скупштини Србије – коначно врати целокупна имовина Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу.

У Задужбини и општини тврде да је после Другог светског рата нова комунистичка власт ту имовину отела незаконито. Приликом обнове земљишних књига 1947. године уписана је као државна, на основу лажних изјава спорних сведока да је имовина породице Карађорђевић у Тополи конфискована као приватна, што није тачно. Имовина на Опленцу је тестаментом њеног оснивача и улагача краља Петра Првог остављена као посебна задужбинарска имовина, тако да је Задужбина још 1994. године покренула тужбу за брисање такве укњижбе.

У маратонском судском спору, првостепени суд у Тополи донео је осам пресуда да се имовина на Опленцу укњижи на Задужбину. Пресуде су углавном укинуте на жалбу републичког јавног правобраниоца, да би прошле године Апелациони суд у Крагујевцу спор окончао апсолутним оспоравањем права Задужбине да јој се имовина врати.

Оно што се последњих осамнаест година водило као судски спор између Задужбине и општине Топола, с једне стране, и државе Србије, са друге стране, а што се, нажалост, показало као Гордијев чвор који је врло тешко расплести, у овој години би требало дефинитивно да доживи некакав завршетак, сматра Драган Јовановић, председник општине.
– Врло је битно да се то једном разреши, јер постоје огромни проблеми око 140 хектара земље и објеката на Опленцу, од хотела до резиденцијалних објеката које користи Влада Републике Србије, а не улаже ни један једини динар, па су све више руинирани и пропадају.

Миладин Гавриловић, директор Задужбине краља Петра Првог, потврђује да су резиденцијални објекти у очајном стању. Већ двадесетак година их углавном нико не користи.

Вила краљице Марије, у којој је она често боравила са престолонаследником Петром и краљевићима Томиславом и Андрејом, изграђена је 1926. године. Пространу приземну зграду са сутереном и мансардом данас чувају три радника и новац стиже само за текуће одржавање.

Веома лепа вила краља Александра из 1923. године, чију је изградњу започео још краљ Петар, данас не може да се користи. Кров прокишњава, канализација не функционише. У овој вили је последње године живота провео принц Томислав.
– После његове смрти, 2000. године, добили смо кључеве и имамо средства тек за одржавање текуће хигијене – наводи Миладин Гавриловић. – Више пута смо слали дописе Влади Републике Србије и долазиле су неке комисије које су утврђивале обим неопходних радова. Ништа није предузето, осим што је било усмених обећања да ће се идуће године учинити нешто. И тако стално.

Зграда централне кухиње

У далеко горем стању је зграда централне кухиње, изграђена 1928. године. Спратна зграда са сутереном, магацином, печењаром и камином више нема воде, струје, кров се урушава. Последњих двадесет година у кухињу нико није ушао и потпуно је руинирана.
И мала вила „Грм“, позната и као некадашња електрична централа, из 1926. године, спада у тзв. репрезентативне државне објекте. Док је овде често боравио познати партијски функционер Душан Петровић-Шане, све је одржавано, после њега објекат је остављен да зарасте у коров.

БОЉЕ И САДА НЕГО НИКАДА
- Са нестрпљењем очекујемо примену новог закона и враћања наше имовине. Водећи судски спор, изгубили смо драгоцено време и енергију, објекти су беспотребно урушени и требаће много пара да се поново ставе у функцију. Неправда се тешко може исправити, али је боље да се исправи и сада, него никада – наглашава Миладин Гавриловић, директор Задужбине.

ВРАТИТИ ЗА ЈУБИЛЕЈ
Тoпола ове године слави два века откако је вожд Карађорђе на Опленцу изградио цркву Пресвете Богородице и направио први утврђен град у тада потпуно поробљеној Србији. Ми смо били престоница и административни центар устаника у Првом српском устанку и онај мали ембрион – зачетак савремене српске државе. Сматрамо неопходним и обавезним да се за тај јубилеј врати отета имовина Задужбини краља Петра Првог – каже Драган Јовановић, председник општине.

Извор: www.novosti.rs

Leave a Reply