Категорије

Рехабилитован принц Томислав

Извор: Новости
В. Црњански Спасојевић | 25. децембар 2013. 21:29 |
Виши суд у Београду вратио част и углед средњем сину краља Александра, решење примила његова сестра Јелисавета. Захтев је поднео најмлађи син Михаило, а тражиће и реституцију

Краљица Марија са синовима Петром, Андрејом и Томиславом
ПРИНЦ Томислав Карађорђевић, син краља Александра, рехабилитован је одлуком Вишег суда у Београду, 16. децембра. Решење је у среду примила његова сестра од стрица, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, ћерка кнеза Павла.
- Примила сам решење уз овлашћење његовог најмлађег сина Михаила, који иначе живи у Београду и који је поднео захтев за рехабилитацију, али је привремено отпутовао – каже кнегиња Јелисавета за „Новости“.
Принц Михаило поднео је захтев Вишем суду 22. јула ове године. У решењу које је суд донео пет месеци касније дословце стоји да се „усваја захтев за рехабилитацију покојног Њ. К. В. принца Томислава Карађорђевића и утврђује да је указ Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947. године ништаван од тренутка његовог доношења, као и да су ништаве све правне последице“.
Принц Томислав је средњи син краља Александра и краљице Марије, рођен 19. јануара 1928. у Београду, а преминуо 12. јула 2000, у Тополи. У марту 1947, као и осталим члановима династије, нова власт одузела му је држављанство и конфисковала имовину.
Средњу школу завршио је у Британији и одмах после рата уписао Клер колеџ Универзитета Кембриџ, али га је због сукоба са једним марксистичким професором напустио. Посветио се воћарству, па 1950. купује велику фарму на два сата од Лондона. Бавио се узгојем јабука, и у једном тренутку имао 17.000 стабала. У Србију се вратио у октобру 1991.

- Била сам у хотелу „Москва“ када ме је позвао Томислав и питао да ли могу да га сачекам на београдском аеродрому. Обрадовала сам се. Ја сам дошла четири године раније и драго ми је да сам на неки начин отворила врата повратку осталих. Била сам блиска са Томиславом. Дописивали смо се док је живео у Енглеској, а по повратку у земљу често смо га посећивали на Опленцу, где је бринуо о задужбини краља Петра.
Био је весео човек, народски. Стално је ишао у народ, помагао му, и људи су долазили да га обиђу на Опленцу.
- Последњи пут сам га видела десет дана пред његову смрт и била сам шокирана да и даље, иако тешко болестан, пуши. Сећам се да је примао неке ињекције на бази биљака из Русије, за које је веровао да ће му помоћи, и да је у кући било јако хладно – каже кнегиња, и подсећа да је на његовој сахрани било много људи из целе Шумадије.
Пошто су одлуком Вишег суда ништава сва решења проистекла из указа о одузимању држављанства, то практично значи да наследници принца Томислава имају право и на реституцију. И тај захтев биће поднет наредних дана, а у међувремену у току је поступак рехабилитације краљице Марије. Захтев су поднели супруга и потомци принца Томислава Линда, Катарина, Михајло, Ђорђе и Никола, као и потомци принца Андреја, Лавинија, Димитрије и Татјана.
Принц Томислав из првог брака са принцезом Маргаритом од Бадена има сина Николу и ћерку Катарину. Из другог брака са Линдом Мери Бони има синове Ђорђа и Михаила.

Био је познат по свом хуманитарном раду и као заштитник цркава, био је председник Одбора за обнову Хиландара, а Демократска странка му је на првим послератним изборима 1990. нудила да буде њен председнички кандидат, али је одбио.
ЦРНА ГОРА ТРАЖИ НОВУ ВИЛУ
РЕШЕЊЕМ Министарства финансија наследство кнегиње Олге, супруге кнеза Павла, вила „Црногорка“, враћена је кнегињи Јелисавети и кнезу Александру. Према сазнањима кнегиње Јелисавете, досадашњи црногорски амбасадор је по завршетку мандата напустио вилу, а Влада Црне Горе тражи нову.

- Искрено се надам да ће нека од понуђених резиденција одговарати Амбасади Црне Горе, и да ће наша вила и физички бити враћена, с обзиром на то да брат и ја не потражујемо у реституцији ништа друго ни од Србије, ни од Црне Горе.

Leave a Reply