Категорије

Knez Pavle biće sahranjen na Oplencu 6. oktobra

Obezbeđen prenos posmrtnih ostataka
IZVOR: BLIC
N. Radišić/B. Kuljanin | 12. 07. 2012.
Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, knjeginje Olge i njihovog sina kneza Nikole biće preneti sa groblja u Lozani u porodičnu grobnicu dinastije Karađorđević na Oplencu 6. oktobra ove godine. Kako je izjavila knjeginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, “sva dokumenta za prenos posmrtnih ostataka su obezbeđena“.

Ako država ne bude htela, sami ćemo finansirati sahranu: Jelisaveta Karađorđević sa predsednikom opštine Topola
- Švajcarska nam je obezbedila sve dozvole i moji roditelji i brat biće sahranjeni u Topoli, bez obzira na to da li će država hteti da plati troškove. Sve to košta oko 21.000 švajcarskih franaka, i ako treba, porodica će sve finansirati sama. Bitno je da se to dogodi 6. oktobra, jer je dan stogodišnjice od podizanja i osveštenja Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, koja je inače zadužbina kralja Petra I Karađorđevića – izjavila je Jelisaveta.

Sekretar Fondacije „Jelisaveta Karađorđević“ Dragan Bakić rekao je da je Jelisaveta još pre deset godina tražila blagoslov od patrijarha Pavla za prenos ostataka, ali je on tada poručio da o tome mora da odluči princ Aleksandar Karađorđević. Tek prošle godine je odobren prenos tih posmrtnih ostataka pošto je knez Pavle rehabilitovan. Formiran je i odbor za prenos posmrtnih ostataka u martu ove godine na čijem je čelu bio bivši predsednik Boris Tadić.

Knez Pavle Karađorđević
U decembru 2011. Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom se rehabilituje knez Pavle Karađorđević, koga su komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata proglasile ratnim zločincem zbog sklapanja Trojnog pakta sa nacističkom Nemačkom i Italijom i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji.
Knez Pavle je prvi predstavnik dinastije Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. Knez Nikola, sin kneza Pavla, poginuo je u automobilskom udesu u blizini Londona 12. aprila 1954. godine.
Knez Pavle Karađorđević preminuo je 14. septembra 1976. godine u američkoj bolnici u Neiju kraj Pariza.

Leave a Reply