Категорије

IZJAVA NJ.K.V. PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA II POVODOM NEISTINA OBJAVLJENIH U DNEVNOM LISTU „PRESS“ OD NEDELJE

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZJAVA NJ.K.V. PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA II POVODOM NEISTINA OBJAVLJENIH U DNEVNOM LISTU „PRESS“ OD NEDELJE

Beograd, 8. jul 2012. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II želi da obavesti našu javnost, naše medije i naše građane da su u tekstu objavljenom u dnevnom listu „Press“ od nedelje, 8. jula 2012. godine, iznete brojne neistine.

„Zadužbina Njegovog Veličanstva Kralja Petra I Oslobodioca jeste njegova zadužbina srpskom narodu, srpskoj državi i njegovim potomcima. Zadužbina Kralja Petra Prvog je u državnom vlasništvu, koja njome i upravlja, kao i svim drugim posedima i imovinom porodice Karađorđević u našoj zemlji. Kao starešina Kraljevskog doma Karađorđevića, i praunuk NJ.V. Kralja Petra I, imam čast i privilegiju da odredim dva člana upravnog odbora Zadužbine, ali nikada nisam imao niti imam namere da njome upravljam. Iskoristiću ovu priliku da još jednom odam priznanje pokojnom Miladinu Gavriloviću, ličnom prijatelju i velikom upravniku Zadužbine, koji je mnogo uradio na njenom oporavku i napretku tokom prethodnih 18 godina, i da izrazim iskrenu nadu da ćemo mu naći dostojnu zamenu, osobu koja bi nastavila njegovo delo u najboljem interesu Zadužbine i svih građana Srbije.

Dozvolite mi da podsetim našu javnost da sam ja, kao starešina doma Karađorđevića, pre dve godine pokrenuo inicijativu za povraćaj posmrtnih ostataka i sahranu svih Karađorđevića koji su umrli u izgnanstvu, u njihovu večnu kuću u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. U pismima koje sam tada uputio ondašnjem predsedniku i premijeru Srbije, zahtevao sam da se Njihova Veličanstva Kraljica Marija, Kralj Petar II i Kraljica Aleksandra, Njihova Kraljevska Visočanstva Kraljević Andrej, Knez Pavle i Kneginja Olga, kao i njihov sin Knez Nikola, prenesu u Srbiju i sahrane u kraljevskoj kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Zbog toga svaka insinuacija da sam ja mogao blokirati povraćaj u domovinu posmrtnih ostataka NJ.K.V. Kneza Pavla i Kneginje Olge, kao i Kneza Nikole, predstavlja potpunu besmislicu.

Hteo bih da pozovem sve naše građane, sve naše političare i narodne poslanike, naše društvo u celini, da se ujedinimo u ovim teškim vremenima, da odbacimo sve predrasude i razmirice, za dobrobit našeg naroda i naše države“, izjavio je Prestolonaslednik.

Leave a Reply