Категорије

Karadjordjev jatagan na izložbi oružja

INT-KUL-VEST Karadjordjev jatagan na izložbi oružja

BEOGRAD, 19. februara 2012. (Beta) – Izložba naoružanja i vojne opreme „Kad oružje utihne…“, na kojoj će biti predstavljeno više od 600 eksponata iz 18, 19. i 20. veka, biće otvorena u ponedeljak u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, najavili su organizatori.

Na izložbi će biti izloženi puška, pištolj i jatagan vožda Prvog srpskog ustanak Karadjordja Petrovića, puška Tanaska Rajića, sablje Stojana Čupića i Cincar Janka, jatagani Hajduk Veljka Petrovića i Petra Dobrnjca i oružje ostalih srpskih ustanika iz 19. veka.

Reč je o jednoj od najznačajnijih zbirki Istorijskog muzeja Srbije koja sadrži oružje zanatske izrade, vojnu opremu, oružni pribor i oružje fabričke izrade.

Posetioci će moći da vide 270 originalnih eksponata iz perioda od 18. do kraja 20. veka, jatagane, sablje, bajonete, puške, revolvere, pištolje, mitraljeze i ostalo ručno hladno i vatreno naoružanje korišćeno na prostoru Srbije.

Estetski se izdvajaju kolekcija jatagana i orijentalnih sablji, puške i pištolji kremenjaci s raskošnim ornamentima, koji predstavljaju raritetne primerke naoružanja i svojevrsna dela primenjene umetnosti.
Izvor: BETA

Leave a Reply