Категорије

Пoтомцима династије Петровић резиденција и стан у Подгорици

ПОДГОРИЦА – Потомци црногорске краљевске династије Петровић у петак долазе у Црну Гору, чиме и формално почиње да се остварује њихов статус, регулисан недавно усвојеним законом о положају династије. Принца Николу Петровића, праунука краља Николе, и његову породицу, како је најављено, примиће председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић и премијер Игор Лукшић.

У петак увече, у башти Дворца краља Николе, на Цетињу, премијер Лукшић ће приредити свечани пријем, поводом доласка потомака династије Петровић. Скупштина Црне Горе недавно је усвојила посебан закон о статусу династије Петровић, којим су регулисана њихова права и привилегије. Црногорски принчеви и принцезе ће на Цетињу добити нову репрезентативну зграду као своју резиденцију, а у Подгорици ће имати велики стан. Петровићима ће, такође, бити враћен део некретнина које су припадале њиховим прецима. Потомци црногорске династије имаће право да у име Црне Горе обављају и одређене репрезентативно-протоколарне послове.

Принц Никола Петровић, праунук краља Николе, чешће је у Црну Гору долазио од 90-их година прошлог века, али приватно и као оснивач манифестације Цетињско бијенале. Принц Никола је син Михаила Петровића који је 1941. године одбио да прими круну Црне Горе коју му је понудила Италија у улози окупатора. Династија Петровић напустила је Црну Гору почетком 1916. године. након победе црногорске војске на Мојковцу, а пораза на Ловћену, услед чега је уследила њена окупација.

Одлукама нелегалне такозване Велике народне скупштине, одржане у новембру 1918. године у Подгорици, династији Петровић је забрањен повратак у земљу, а одузета су јој и сва друга права. Поменути закон који је недавно усвојила Скупштина Црне Горе садржи одредбу да је присаједињење Црне Горе Србији 1918. године била њена „насилна анексија“. Доношење тог закона принц Никола је окарактерисао као моралну и историјску рехабилитацију црногорске краљевске лозе.

Краљ Никола, последњи од седам владара из династије Петровић, умро је у избеглиштву, у Француској, 1921. године, а тадашњи краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, његов унук Александар Карађорђевић није дозволио да буде сахрањен у Црној Гори. Кости краља Николе и краљице Милене, као и њихових ћерки Вјере и Ксеније, пренесене су у Црну Гору 1989. године и сахрањене у цркви на Цетињу.

Извор: Агенција Бета

Leave a Reply