Категорије

Отворена канцеларија Сабора Монархиста Србије у Тополи

У Тополи је 22.маја 2011.године отворена канцеларија Сабора Монархиста Србије.

У 2010.години је основан Национални монархистички блок  Србије и сачињен предлог  Резолуције о НАЦИОНАЛНОМ МОНАРХИСТИЧКОМ БЛОКУ СРБИЈЕ који је на Председништву приликом отварања канцеларије и усвојен 22.маја 2011.године. Поводом усвојене Резолуције Председништво САБОРА је донело између осталих и једну значајну одлуку да се по захтеву о прихватању Резолуције 1481 Парламента Савета Европе, да се упуте захтеви државним органима Србије да се прихвате: Резолуција 1481  парламента Савета Европе /усвојена 25. јануара 2006.године/ о Потреби за међународном осудом злочина тоталитарних комунистичких режима и у вези Резолуције 1096 из 1996. године о мерама за уклањање наслеђа бивших тоталитарних комунистичких система инсистирати да се изврши морална оцена и осуда извршених злочина који играју важну улогу у образовању младих генерација.
Сама канцеларија се налази на адреси: Булевар Краља Александра I број 9 у Тополи.

Данашњу варошицу Тополу основао је Карађорђе Петровић око 1781. године која је у време великог Вожда представљала центар око кога се народ окупљао. Градњом утврђеног града 1805-1813. године Топола је постала значајно стратешко насеље и Карађорђева престоница. И поред тога што је нахија носила име Крагујевац, који је био центар, ‘’по свом политичком значају далеко испред њега иде Топола у Јасеници, где је био стан врховног Вожда и престоница устаничке Србије’’, – др Б.Марковић: Крагујевачка нахија 1815-1839, св. 1 Државна архива НР Србије, Београд,1954.

Највећи успон у развоју варошице Тополе осетио се доласком на власта кнеза Александра Карађорђевића, који је обновио град, конаке и задужбину свога оца, подигао гостионицу, касарну за кавалеристе. Настојањем кнеза подигнуте су свештеничка кућа, школа, среска и општинска кућа, установљена су два годишња вашара, који су узроковали јачање Тополе као трговачког центра.

Leave a Reply