Категорије

200 година цркве пресвете Богородице у Тополи

У Тополи је свечано обележено 200 година од подизања цркве пресвете Богородице у том граду и слава општине – Мала Госпојина

Црква пресвете Богородице

Свечаност је започела литургијом коју је служио Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством.

Након литургије архијерејском граматом признања Епископ шумадијски Г. Јован одликовао је Милосава Петровића из Тополе и Горана Арсенијевића из Винче, док је Будимиру Стаматовићу уручен орден Св.Симеона Мироточивог.

Сечење славског колача обављено је испред зграде општине Топола у присуству великог броја грађана и званица, међу којима су били принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином, амбасадор Русије у Србији Александар Конузин и председник Нове Србије, Велимир Илић. Сечењу славског колача предходила је литија коју је предводио овогодишњи домаћин славе, Милосав Петровић.









После верских свечаности, у 12 часова одржана је свечана седница Скупштине Општине Топола, на којој су уручене награде за допринос развоју тог краја. Грађанима се обратио председник општине Драган Јовановић као и принц Александар Карађорђевић. Посебну пажњу изазвао је амбасадор Русије и добитник повеље рођења Пресвете Богородице, Александар Конузин које се окупљенима обратио на српском језику.

Leave a Reply