Категорије

Краљевски пар на обележавању два века Храма пресвете Богородице у Тополи

САОПШТЕЊЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ
Њ.К.В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА
А Л Е К С А Н Д Р А II

Београд, 21. септембар 2011. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина у пратњи г-дина Драгомира Ацовића, члана Крунског Већа, присуствовали су церемонији обележавања два века од подизања Храма Пресвете Богородице у Тополи, а потом и прослави храмовне славе Мале Госпојине.

Свечана прослава започела је Светом архијерејском литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у Храму Пресвете Богородице, након чега је уследила свечана Литија улицама Тополе.

По завршетку Литије, Њихова Краљевска Височанства присуствовали су свечаној седници скупштине општине Топола у дворишту Карађорђевог града, где је уследила додела општинских признања и протоколарна обраћања. Окупљенима су се обратили Њ.К.В. Престолонаследник Александар, г-дин Драган Јовановић, градоначелник Тополе и Њ.Е. г-дин Александар Конузин, амбасадор Русије у Србији. Након тога окупљени гости присуствовали су културно уметничком програму а потом и свечаном славском ручку.

Градња Храма Пресвете Богородице, под покровитељством Вожда Карађорђа, трајала је од 1811. до 1813. године, и то је само један од његових градитељских подухвата. Живописни иконостас дело је зографа Јеремије Михаиловића, док је највећи део фресака осликао Петар Николајевић Молер.

www.dvor.rs

Leave a Reply