Категорије

Реаговања на предлог закона о реституцији

Београд
01. 08. 2011


СТАРИ ВЛАСНИЦИ ОГОРЧЕНИ ПРЕДЛОГОМ О ВРАЋАЊУ ИМОВИНЕ


Закон о реституцији: Имам милионе, а живим у беди
Сиромашни буржуји – Одузимање телевизије, фабрике порцелана, кућа, станова и локала породицу Стајковић из Зајечара довело до сиромаштва. Неправда – Снаја бившег индустријалца и унуке Николе Пашића, Данка (76), од своје пензије храни себе и још троја уста

Данка Стајковић: “Све власти обећавале”

Уместо да живи како доликује, Данка Стајковић (76) из Зајечара, снаја бившег индустријалца и унуке Николе Пашића, довија се да би преживела. Од пензије храни себе и још троје уста, две ћерке и унуку, пошто је њену породицу одузимање имовине непроцењиве вредности довело до социјалне беде.
Сећајући се кроз шта су све њена породица и она прошли, Данка каже да не може да верује да је и од ове власти, којој је много веровала, доживела разочарење. Прво што јој је распродала имовину, а затим сервирала Нацрт закона о повраћају одузете имовине, по којем се она враћа у натури или путем државних обвезница и новцу.
- Могла сам у живот да се закунем да ће ми до 2011. године бити враћена целокупна имовина. Кад оно… Сви су је вратили. И Албанија, и Бугарска, само Србија није – почиње своју потресну причу Данка.
Свекар јој је, каже, био индустријалац који је подигао готово половину Зајечара, а који је оженио Марију, унуку Николе Пашића. Муж, архитекта, наставио је у време комунизма да гради Зајечар, док је она радила у банци. Стајковићи су, међутим, остали без фабрике порцелана, локала, станова који су продати, телевизије, кућа које су порушене, прве банке у Зајечару коју је основао отац Данкиног свекра.

Имала, па немала…

- Сада сам само сиромашна старица, која има све а нема ништа. Потражујемо много. Имали смо ту „срећу“ да су нас погодиле и конфискација и национализација и експропријација. Мој свекар је за време Првог светског рата закупио бродове и, после њега, трговао житом са Русијом. Тако се обогатио. Дошао је у Зајечар и подигао пола града. Пошто су нам све одузели, сада смо социјални случајеви. Врло тешко живимо. Од моје пензије у кући у Зајечару. Плаче ми се кад се сетим шта смо имали, а затим се осврнем и видим шта ми је остало – каже Стајковићева.
Данка је имала 50 година када је остала удовица и када је борба за имовину, коју води 11 година, припала њој. Када је коначно мислила да ће свему доћи крај, „дочекао“ ју је пре неколико дана обелодањени Нацрт закона о враћању одузете имовине, што ова старица, ни под тачком „разно“, не прихвата.
- Иритира ме тај закон. Ја обвезнице сигурно нећу доживети. Није доживела ни моја свекрва, сви су помрли, а и ја ћу вероватно… Не желим ни обвезнице, ни новац. Желим да ми се врати имовина онаква каква јесте. Желим да сачувамо нашу дедовину, очевину, успомене – наглашава Стајковићева.
Комлпетан текст можете прочитати у штампаном издању Press-a

Aутор: Љубинка Рачић
Извор: Press

Leave a Reply