Категорије

Сретење Господње, 15 фебруара 2011.

На дан Сретења Господњег, 15 фебруара 2011.године одржана је прослава у Орашцу поводом обележавања устаничког скупа и почетка Првог српског устанка одржаног у Орашцу, који представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти. На збору старешина у Орашцу, 14. фебруара 1804. године за вођу устанка изабран је Ђорђе Петровић Карађорђе.

Народ је са Престолонаследником Александром II Карађорђевићем масовно присуствовао Светој Архијерејској литургији у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, коју је служио Његово преосвештвенство епископ шумадијско Господина Јована уз саслужење свештенства епархије шумадијске и намесништва орашачког. Приликом одржавања Свете Архијерерске литургије, Његово преосвештенство владика шумадијски г.Јован одржао је беседу и пренео духовне поуке присутним верницима, потребу да се народ србски обожи и сусретне са васкрслим Господом Христом у делима и помислима, и да буде бољи у дане долазећег Васкршњег поста, у правцу очувања вере,Светосавља и традиционалних вредности,нагласио да је неопходан повратак обожењу и моралним вредностима рода српског.

Након завршетка литургије неколико хиљада присутних упутило се ка спомен комплексу Марићевића јаруги међу којима су били председник Сабора Монархиста Србије др. Горан Благојевић, заменик председника Сабора Монархиста Србије, Љиљана Јовановић потпредседници Сабора Монархиста Србије Рајко Узелц и Срђан Вучинић са председником Равногорског покрета Срђаном Срећковићем и замеником председника и командантом Горске краљеве гарде Равногорског покрета Предрагом Богићевићем.

Након завршетка помена у спомен комплексу Марићевића јарузи присутнима се обратио Престолонаследник Александар II Карађорђевић, и истакао: „ Устанак није подигнут зато да би место дахија дошле војводе, него да слобода замени ропство, а правда и закон неправду и безакоње, данашње препреке које стоје пред Србијом нису много мање него у време Карађорђа.Не само зато што је урађено мало, него зато што смо свесни да је оно што је остало и што морамо да урадимо много теже и више. Да би била у Европи, Србија не мора никуд да иде.Довољно је да се врати себи и својим темељима, и заузме своје место међу народима, као стара европска краљевина, Орашац и Опленац симболи модерне србске државе и слободе и да се та чињеница не може сакрити.И раније је, у недавној прошлости, било тренутака када се та истина сакривала и нека друга измишљала. Неистина путује брзо, али је истина постојана и дуго траје. Зато смо ми и данас овде, и наши потомци ће сутра исто бити овде, истакао је Престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Скуп и окупљање у спомен комплексу Марићевића јаруга је свечано завршен по обраћању председника Равногорског покрета Срђана Срећковића и заменика председника Сабора Монархиста Србије Љиљане Јовановић која је нагласила да је на овај светао дан и слава Сабора Монархиста Србије и да се од оснивања Сабора данас први пут и прослава.Позвала је присутне остале монархистичке организације да присуствују прослави у Аранђеловцу.Након тога је свечано положен венац у име Сабора Монархиста Србије и Равногорског покрета.

Сабор Монархиста Србије је организовао и приредио прославу Крсне славе Сабора Монархиста Србије, Сретење Господње у Аранђеловцу у хотелу у ресторану “Рујна зора“. Славски обред резања колача обавио је старешина Буковичке цркве са домаћином славе председником Сабора Монархиста Србије др.Гораном Благојевићем,, уз активно присуство свих домаћина и гостију крсне славе.Председник Сабора Монархиста Србије је посебно поздравио све присутне пожелевши им да се шири идеја о васпостављању парламентарне монархије Србије и захвалио се између осталог на великом и достојаственом одзиву свих присутних речима: Живела Србија!!! Живео Краљ!!!

Leave a Reply