Категорије

Regija partner ovogodišnjeg sajma “BAŠTINA ‘11” je Istarska županija

Istarska regija će na ovogodišnjem “2. Međunarodnom sajmu konzervacije, restauracije, obnove dvoraca i istorijskih zgrada” u Sremskoj Mitrovici od 1. do 3. juna učestvovati kao regija partner.

Inače, Istra je tokom čitave svoje bogate istorije bila mesto gde su se susretali mnogi narodi i njihova kultura i čije prisustvo, običaji i rad su ostavili trag koji današnji stanovnici Istre nastoje sačuvati, oplemeniti i osavremeniti.

Raznolikost, veličina i bogatstvo nalazišta preduslov su za uspešan rad mnogih institucija koje su svojim stručnim i predanim radom sačuvali ovo jedinstveno spomeničko i civilizacijsko bogatstvo za buduće naraštaje. To su pre svega: Arheološki muzej Istre Pula, Povijesni muzej Istre Pula, Etnografski muzej Istre Pazin, Zavičajni muzeji u Umagu, Poreču, Rovinju, Labinu, Buzetu i Pazinu.

Što se istarskog  turizma tiče, počeci razvoja uočljivi su već u doba rimske imperije, a vrhunac dostiže 1988-89. godine, a i sada poslednjih godina. U početku (rimsko doba) izgrađena su zdanja kao što je Vespazijanov amfitetar u Puli iz 1. veka koji je služio za zabavu građanima i turistima, a mogao je da primi oko 20.000 gledalaca. Osim toga drevni Rimljani, poznati po uživanju u čarima života, za svoju razonodu i odmor sagradili su mnogobrojne vile na priobalju, npr. na Brionima, današnjem nacionalnom parku.

Današnja turistička Istra obiluje mnoštvom najraznovrsnijih turističkih kapaciteta i sadržaja od onih na njenom obalnom, primorskom delu, do onih sve aktuelnijih i traženijih u unutrašnjim ruralnim područjima. Osim već poznatog stacionarnog turizma u mnogobrjonim hotelima, apartmanskim naseljima, kampovima, privatnim smeštajima, danas se u Istri sve više razvija nautički turizam, kongresni, izletnički, lovni i ribolovni, agroturizam, kulturni, etno-gastronomski, sportsko-rekreacioni, ronilački, konjički i ekološki turizam.

Leave a Reply