Категорије

BOŽIĆNI INTERVJU, PETAR III KARAĐORĐEVIĆ

7/01/2014 – 13:59
BOŽIĆNI INTERVJU, PETAR III KARAĐORĐEVIĆ: Ustavna monarhija je spas za Srbiju!
Izvor:Telegraf
Princ naslednik i budući kralj Srbije za Telegraf otvoreno o ponovnom uvođenju parlamentarne monarhije, o srpskoj istoriji i običajima, kao i o, za njega važnoj 2013. godini

Foto: royallfamily.org
Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ naslednik Petar III Karađorđević najradosniji hrišćanski praznik provodi, kako kaže za Telegraf.rs “u svojoj otadžbini i svom Beogradu“, gde zajedno sa svojom porodicom proslavlja Božić uz poštovanje svih srpskih običaja gde sumira godinu koja je za nama i mašta o ponovnom uspostavljanju parlamentarne monarhije u Srbiji.
Porodica Karađorđević na čelu sa prestolonaslednikom Aleksandrom II tradicionalno Badnji dan i Božić proslavlja u svom Kraljevskom Dvoru, a Telegraf.rs je ekskluzivno za najradosniji praznik sumirao utiske sa princom naslednikom Petrom III Karađorđevićem.
Momak za koga su mnogi još 5. oktobra 1991. godine, kad su se Karađorđevići vratili u zemlju, rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj, sad prvi put priča o tome, rekavši: “Mi jesmo kod kuće, veoma često smo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za događaje u Srbiji. Naše karijere vezane su za inostranstvo, ali Srbija je naš dom“.

Foto: royallfamily.org
Šta za Vas i Vašu porodicu predstavlja Božić?
- Veoma lep praznik, to je, za nas dan kada se porodica okuplja da podeli radost Božića.
Koliko ste upoznati sa tradicionalnim Srpskim običajima i da li ih se Vaša porodica pridržava?
- U velikoj meri. Moji roditelji, moja braća i ja svake godine na Badnje veče sečemo badnjak i donosimo ga do Dvora. Kada ga zapalimo, dolaze pripadnici Žandarmerije da nam čestitaju Badnje veče, i tom prilikom organizujemo mali prijem za njih. Posle toga imamo porodičnu večeru.
Da li ste čitali o istoriji našeg naroda i koliko ste upoznati sa istom?
- Naravno, ali i dalje saznajem nove detalje, naročito iz novije istorije, koja je u našoj zemlji, nažalost, u velikoj meri i dalje prekrivena višedecenijskom diktaturom.

Foto: royallfamily.org
Koju istorijsku ličnost bi u našoj istoriji izdvojili kao najznačajniju?
- Moram da budem subjektivan i izdvojim moje pretke – mog čukun-čukun-čukundedu Karađorđa i mog čukundedu Kralja Petra Prvog.
Godina za nama bila je od istorijskog značaja za Vašu porodicu i ceo Srpski narod? Kakav je utisak na Vas ostavio povratak posmrtnih ostataka članova Vaše porodice u Srbiju?
- Veoma dubok. Bio sam veoma dirnut ljubavlju prema mojim precima koju sam osetio od građana Srbije. Takođe sam bio veoma srećan zbog mog oca, kome je prenos njegovih roditelja, bake i strica značio izuzetno mnogo. Drago mi je da je jedna velika istorijska nepravda ispravljena. Bio sam ponosan što je moj deda, Kralj Petar II imao Državnu sahranu i što se konačno vratio u otadžbinu.

Foto: royallfamily.org
Koja je Vaša poruka građanima Srbije za 2014?
- Nadam se da će ova godina biti bolja od prethodne, i da će i svaka sledeća biti još bolja! Našim ljudima su potrebna nova radna mesta a našoj zemlji su potrebni investitori. Veoma me je obradovala vest da je u protekloj godini rođen rekordan broj beba u poslednjih 25 godina. To je veoma ohrabrujuće i ja se nadam da je to pokazatelj da se u Srbiju polako, ali sigurno vraća stabilnost. Na stabilnost države utiču mnogi faktori, jedan od njih je i oblik vladavine, a ja sam ubeđen da bi je ustavna parlamentarna monarhija svakako povećala! To bi Srbiji dalo ono što joj je potrebno, a to su jedinstvo, kontinuitet i stabilnost.
(Darko Zlojutro)

Leave a Reply