Категорије

Princezi Jelisaveti vraćena vila „Crnogorka“

IZVOR : VEČERNJE NOVOSTI
T. SPALEVIĆ | 21. jun 2013. 23:30 |
Novosti saznaju: Agencija za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu

Vila „Crnogorka“
AGENCIJA za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu. Rešenje će, kako nezvanično saznaju „Novosti“, biti pravosnažno u sredu 26. juna. U Agenciji za restituciju ovu informaciju juče nisu želeli da komentarišu. Ćute i u Mreži za restituciju. Princeza Jelisaveta, kojoj bi ovo bila prva vraćena nepokretnost u Srbiji, bila je zatečena vešću.
U Užičkoj 1 nalazi se velelepna vila „Crnogorka“, u kojoj trenutno živi ambasador Crne Gore. Zdanje je vlasništvo Republike Srbije i njome upravlja „Dipos“. Vila od 875 kvadrata ima dvorište i vrt, površine 6.846 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane.
Princeza Jelisaveta podnela je zvanični zahtev Agenciji za restituciju 8. novembra 2012.
Vilu „Crnogorku“ kupila je princeza Olga početkom 1940. Želja joj je bila da, kada su u Beogradu, ona i knez Pavle u njoj borave. Knjeginja Olga bila je ćerka princa Grčke i Danske i Helene Vladimirovne od Rusije. Raspolagala je velikom imovinom, koja joj je oduzeta 2. avgusta 1947. Posle rata u vili u Užičkoj 1 boravio je i Edvard Kardelj.
DVORAC U SLOVENIJI PRINCEZA Jelisaveta traži povraćaj nekretnine i u Sloveniji. Njen otac, knez Pavle, imao je dvorac na Brdu kod Kranja, koji je u vlasništvu slovenačke vlade.
U vili „Crnogorka“ princeza Jelisaveta bila je prvi put posle povratka u zemlju, početkom devedesetih. Rekla je da vila nije ni nalik onoj kući, koju je kao mala ponela u sećanju. Vila je dograđivana.
Kneginja Olga bila je vlasnik i vinograda na Topčiderskom vencu, od 7.508 kvadrata.

Leave a Reply