Категорије

Обреновићи позивају Карађорђевиће на помирење

12. јуни 2013. | 02:35 | Извор: Танјуг
Обреновићи позивају Карађорђевиће на помирење
БЕОГРАД -
Крунски савет династије Обреновић, који више од 20 година обележава дан убиства краља Александра и краљице Драге, поздравио је јучерашњи долазак принца Александра и Катарине Карађорђевић на њихов гроб, и позвао их на помирење.
У саопштењу Крунског савета династије Обреновић се наводи да су венце и цвеће на гроб убијеног краљевског пара положили и потомци династије Обреновић.

Танјуг (Срђан Илић)
Достарешина Крунског савета династије Обреновић Видан Богдановић је рекао да је долазак Карађорђевића поводом обележавања 110 година од смрти краљевског пара Обреновић корак напред за помирење две краљевске породице.
Он је позвао представнике династије Карађорђевића да отпочне процес помирења.
Краљ Александар Обреновић и краљица Драга убијени су у Београду у мајском преврату 29. маја 1903. године, односно 11. јуна по сада важећем календару.
Они су прво сахрањени у старој Цркви Светог Марка, која је порушена током Другог светског рата, да би њихови земни остаци били касније пренети у крипту новоизграђене Цркве Светог Марка, где су и данас.
Две недеље после убиства, Уставотворна скупштина и Сенат изабрали су за краља Србије принца Петра Карађорђевића, прадеду принца Александра. Краљ Петар је крунисан је 21. септембра 1904. године у Саборној цркви.

Leave a Reply