Категорије

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ


ВАСПОСТАВЉАЊЕ УСТАВНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МОНАРХИЈЕ

А зашто република?
Ако сте пре 150-200 година говорило да сте за републику, то је био израз прогресивног мишљења и напредног става,јер се република тада јављала као наговештај једног демократског уређења у поређењу тада са постојећим апсолутистичком монархијом која спада у ред аутократских режима.У данашње време није тако,јер поред република које су изразито демократске постоје и републике и реублике са најцрњом диктатуром ,као што су били Стаљинов и Хитлеров режим, да не помињемо Пиночеа, Франка , као и режим е у свим бившим социјалистичким зељама утњучујући и Титову Југославију. Значи република може да буде и и демократска и ауторитарна, а монархија о којој говорима је УСТАВНА ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА. Данас су то најнапредније земље на Западу, почевши од Шпаније, Велике Британије, Белгије Холандије Шведске, Норвешке,Данске…УСТАВНА ПРАЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА данас представља једну цивилизовану, модерну, демократски уређену државу.Она никада не може да буде заснована на режиму личне власти.МОНАРХ је надстраначка личност и као такав стиче улогу помиритеља , арбитра који смирује страначке сукобе, његова власт је утврђена и ограничена уставом , између осталог и премапотписом министра или председника владе.Другим речима, ни један акт монарха не може да стекне правну снагу без предходне писане сагласности владе која тиме преузима одговорност пред парламентом.

Зашто монархија у Србији?
Србија никад у својој историји није била република , осим под Титом и до сада. Увек је имала свог великог жупана, па цара, па краља, па кнеза па опет краља…Монархијски Устав Србије из 1888 чувени „Радикалски устав“ и Устав из 1903. Спадају у ред најдемократскијих устава у то доба.Србија је у комунистичком режиму изгубила своју државност, своју уставност и демократску традицију, своју династију, а српски народ је изгубио своју националну целовитост.
Може се говорити само о ВАСПОСТАВЉАЊУ УСТАВНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МОНАРХИЈЕ у Србији због тога што је она на један нелегалан начин укинута 1945.године.Уставотворна скупштина тада је изабрана у условима жестоке пресије полицијског апарата и комунистичке диктатуре. Уставотворна скупштина је тада једноставно изгласала укидање монархије и забрану повратка члановима династије. Указом Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ је 1947.године одузето држављанство и имовина члановима породице Карађорђевћ. Све ово представља један нелегитиман чин. Прави назив за промену тога система је назив ВАСПОСТАВИТИ ОНО ШТО ЈЕ НЕЛЕГАЛНО УКИНУТО.

Leave a Reply