Категорије

ТАБЛУ ПОСВЕЋЕНУ КРАЉИЦИ МАРИЈИ ОТКРИО ЊЕН ПРАУНУК ПРИНЦ АЛЕКСАНДАР

Таблу посвећену Краљици Марији открио њен праунук Принц Александар

09/05/2015

Његово Краљевско Височанство Принц Александар, син Њ.К.В. Престолонаследника Александра и праунук Њеног Величанства Краљице Марије, у пратњи г-ђице Дуње Кустурице и г-дина Драгомира Ацовића, председавајућег Крунског савета, и у присуству председника Градске општине Палилула г-дина Стојана Николића открио је данас таблу посвећену Њ.В. Краљици Марији, на згради у Улици Краљице Марије 2-4.

Њ.К.В. Принц Александар је изјавио да је почаствован и врло срећан и поносан што присуствује и открива таблу која је посвећена његовој прабаки и која доприноси ожививљавању историје Србије и очувању српског идентитета. „Србија има толико пуно културе и лепота којих се треба присећати“, нагласио је Принц Александар.

Подсећајући присутне на живот и хуманитарни рад Краљице Марије, г-дин Ацовић је истакао да је Београд на срећу још увек пун објеката и институција које је она основала и чији је била заштитник и донатор. „Остала је забележена пре свега због своје личности. Када је после много времена донета одлука да град врати назив делу њене некадашње улице, у којој се данас налазимо, била је то једна од најмање спорних одлука икада донетих у овоме граду. То само по себи говори о њој можда више него било какви панегирици, било какве похвалне приче“, рекао је г-дин Ацовић.

Први човек Палилуле је рекао да општина Палилула покушава да изгради један нови палилулски дух који се односи на очување заборављених вредности о чему говори и данашњи догађај, као и то да основна школа у Овчи од прошле године носи име Краљице Марије.

Leave a Reply