Категорије

МОНАРХИЈА КРСНО ИМЕ СРБИЈЕ

У Карађорђевој Тополи је 10. (23) новембра 2008. године Господње одржан Оснивачки Сабор Монархиста Србије.

Саборовање је отпочело Светом Литургијом, која је служена у Храму Светога Великомученика Георгија, Маузолеју Краљевскога Дома Карађорђевића на Опленцу. Одмах након Литургије је одслужен и Помен Вожду Карађорђу крај самога његовога привременога почивалишта, под сводовима ове велике Светиње.

Заседање Сабора, које је одржано у сали тополскога биоскопа, отпочело је након молитве, свештеничким благосиљањем рада и певањем српске химне.

У церемонијалноме делу заседања је учешћа узело више угледнх званица. У томе својству су били присутни појединци из Српске Православне Цркве, као и изасланици Његовога Краљевскога Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића: г. Владан Живуловић (члан Крунскога Кабинета, правни саветник Њ.К.В. Престолонаследника Александра и члан Управнога Одбора Задужбине Краља Петра I на Опленцу) и мр. Чедомир Антић (члан Крунскога Кабинета), који се и обратио скупу пригодним говором. Поред њих, скуп је својим присуством увеличао и г. Миладин Гавриловић (директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу).

На почетку заседања је експозе дао књиженик г. Иван Мирковић.Поред наведених говорника, у уводноме делу рада су се, између осталих, Сабору обратили и: академик Петар Миленковић; г. Милан Лазаревић (испред Удружења Срба Монархиста Аустралије); проф. Милован Јеремић (председник Српске Либералне Странке); г. Урошевић (заменик председника Општине Топола); г. Немања Папић (члан Управнога Одбора Краљеве Омладине); г. Милан Милинковић (као новинар информативне установе Епархје Шабачке ''Глас Цркве''); г. Срђан Срећковић (председник Равногорскога Покрета); књижевник г. Љуба Пјевчевић и г. Јевђа Јевђевић(старешина Савеза Српских Сокола.

Сабору је присуствовало готово две стотине делегата и гостију из великога броја монаристичких организација из свих крајева Србије од којих наводимо само неке: Равногорски Покрет; Иницијатива за Краљевину Србију (Нови Сад); Српско Краљевско Друштво (Пожаревац); Покрет за Повратак Монархије (Зајечар); Удружење Срба Монархиста (Чачак); Монаристички Клуб (Смедерево); Краљевско Друштво (Лозовик) ; Покрет за Повратак Монархије (Остружница; Покрет за Повратак Монархије (Књажевац); Покрет за Повратак Монархије (Бор); Покрет за Повратак Монархије (Неготин); Покрет за Повратак Монархије (Куршумлија; Краљевско Друштво (Милошевац); Покрет за Монархију (Сокобања), као и монархистичке организације из Косовске Митровице, Шида и других српских градова и села и Центар за Истраживање Православнога Монархизма.

Овом приликом је обављен и избор руководства Сабора, при чему је његов први председник, вољом присутних делегата, постала г-ђа Мирјана Чоботовић (из Покрета за Повратак Монархије из Зајечара), а изабрана су и три подпредседника.

>

Leave a Reply