Категорије

Karađorđevići će biti sahranjeni na Oplencu

Karađorđevići će biti sahranjeni na Oplencu, Nikolić predsednik Organizacionog odbora
FoNet, Tanjug | 08. 09. 2012. – 18:06h
Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Crkva Sv. Đorđa na Oplencu
Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Princeza Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, potvrdila je da će posmrtni ostaci biti preneti u kriptu na Oplencu 6. oktobra ove godine.

Ona je dodala da će protokol prenosa posmrtnih ostataka odrediti Vlada Srbije, kao i sve državničke počasti koju pripadaju jednom šefu države kao što je bio namesnik knez Pavle Karađorđević.

Vlada Srbije odobrila je danas prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića iz Lozane na Oplenac.

Član Krunskog saveta Dragomir Acović pozdravio odluku Vlade Srbije ističući da je to dobra vest i dugo očekivana odluka. Acović je u izjavi za Tanjug podsetio da se posmrtni ostaci kralja Petra nalaze u crvki u Čikagu, a kraljice Marije na kraljevskom groblju u Vindzoru. Kraljica Aleksandra sahranjena je na kraljevskom groblju Tatoj kraj Atine, a kraljević Andrej u Kaliforniji.

Porodici Karađorđević, koja je vladala Srbijom do izbijanja Drugog svetskog rata, tokom komunističke vladavine, bio je zabranjen povratak u matičnu državu.

Leave a Reply