Категорије

NEDOVOLjNO POZNATI DOKUMENTI

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

NEDOVOLjNO POZNATI DOKUMENTI KOJI POTVRĐUJU DA Nj.V. KRALj PETAR II NIKADA NIJE ABDICIRAO PREDSTAVLjENI U MEDIJA CENTRU

Beograd, 1. mart 2012. – Konferencija za štampu pod nazivom „Da li je Kralj Petar II abdicirao?“ održana je danas u Medija centru u Beogradu. Istoričari prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, prof. dr Ljubodrag Dimić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Čedomir Antić, sa Balkanološkog instituta SANU, govorili su o jednoj od najintrigantnijih tema novije srpske istorije na izuzetno dobro posećenoj konferenciji za štampu, i predstavili neke od nedavno poznatih dokumenata koji dokazuju da je priča o navodnoj abdikaciji Njegovog Veličanstva Kralja Petra II od Jugoslavije, blaženopočivšeg oca Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra II, u stvari najobičnija propaganda kojom se koristio komunistički režim Josipa Broza Tita.

Dokumenti predstavljeni na današnjoj konferenciji za štampu sadrže pismo dr Vladimira Ribara, iz Jugoslovenske Kraljevske ambasade u Londonu, naslovljeno Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II, sa datumom 27. april 1945, Izveštaj Kraljevskog Namesništva Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II, sa datumom 9. jun 1945. godine, i pismo Njegovog Veličanstva Kralja Džordža VI, suverena Ujedinjenog Kraljevstva i oca sadašnje Kraljice Elizabete II, upućeno „Dragom bratu i rođaku, Vašem Veličanstvu Kralju Petru II“, datirano 21. februar 1946.

Sva ova dokumenta, kao i Ustav Kraljevine Jugoslavije, najdirektnije osporavaju sve lažne tvrdnje koje se periodično pojavljuju u nekim srpskim medijima kao nastavak komunističke propagande, o navodnoj abdikaciji Njegovog Veličanstva Kralja Petra II od Jugoslavije.

Leave a Reply