Категорије

ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА ДОБАР ИМИЏ ЗА СРБИЈУ

Карађорђевић: Парламентарна монархија добар имиџ за Србију
16.01.2012 јуГмедиа
ЛЕСКОВАЦ – Престолонаследник Александар Карађорђевић, који је данас боравио у Лесковцу са супругом Катарином, изјавио је да би уставна парламентарна монархија била добар имиџ за Србију и да би он као краљ био само амбасадор Србије.
“Мислим да је уставна парламентарна монархија врло добра за имиџ наше земље. Ми смо увек били монархија.
Имали смо добре и лоше дане, али је врло важно да обележимо наше корене, који су увек били монархистички…Мој посао би био да будем велики амбасадор нашим политичарима”, казао је Карађорђевић на пријему код градоначелника Лесковца Слободана Коцића, одговарајући на питања новинара.
Оценио је да политичари у Србији нису спремни за монархију.
“Они нису сигурни, нису стабилни. Они знају како раде уставне парламентарне монархије у Европи, Аустралији и Јапану, они су путовали много, али нису расположени за овакво решење јер неки желе да буду председници наше земље. Нисам против република које имамо око нас, али наша монархија је српска монархија, Карађорђе је отац наше модерне државе”, закључио је Александар.

Упитан да ли његови синови уче српски језик и када ће доћи да живе у Србију, Александар је казао да Петар, Филип и Александар стичу важна пословна искуства у Европи и Америци и да су му рекли да ће се настанити у Србији „када он буде сео на престо“.
“Они би били врло срећни да ја будем на челу наше земље као краљ”, казао је.
Престолонаследник Александар се осврнуо и на критике које се односе на његово недовољно познавање српског језика.
“Нажалост, живео сам много година у иностранству. Био сам непријатељ. Имао сам две године када је господин Кардељ потписао закон за мој егзил. Сада сам овде, имам шансу да причам са вама и сваког дана мој српски језик је бољи”, истакао је.

Leave a Reply