Категорије

Zašto Vlada hoće da Karađorđevići plaćaju struju za poslovnu delatnost koju sprovodi DRŽAVA!?

Zašto Vlada hoće da Karađorđevići plaćaju struju za poslovnu delatnost koju sprovodi DRŽAVA!?
Decembar 14, 2015
Svedoci smo velikog nemara države koja je dozvolila da dva
vedoci smo velikog nemara države koja je dozvolila da dva muzeja važna za kulturu našega naroda budu godinama zatvoreni. Međutim, to kao da nije dovoljno, već se zatvaranje muzeja nastavlja. Uznemirila nas je vest da je muzejima na Dedinju – Belom dvoru i Kraljevskom dvoru – isključena struja.
Poznato je da su ove dve kuće služile kao državni reprezentativni objekti i da su ih u prethodnom periodu posećivali i u njima boravili mnogi strani državnici. Mada se u tim kućama nalaze umetničke zbirke od izuzetne važnosti za istoriju našeg naroda i za srpsku, hrvatsku i južnoslovensku umetnost, slikarstvo, skulpturu i arhitekturu, one su godinama bile zatvorene za javnost i predstavljale strogo čuvanu tajnu. Sa demokratskim promenama vlasti su dozvolile da se vlasnici usele u te kuće – muzeje. Odmah je došlo do velikih „dvorova“ su širom otvorena za posetioce, i uz saradnju i u organizaciji Turističkog saveza Beograda na hiljade naših sugrađana i još veći broj turista sa prostora bivše Jugoslavije i iz sveta imali su prilike da obiđu ove kuće i da pregledaju vredne umetničke zbirke u autentičnom ambijentu. Sav prihod od ulaznica išao je u korist Turističkog saveza Beograda.
Inicijator otvaranja ovih kuća – muzeja za javnost bio je sin poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog, princ Aleksandar Karađorđević. On koristi Jedan manji deo na spratu za stanovanje i svakodnevno obilazi eksponate i stara se, uz pomoć stručnih kustosa, o čuvanju i restauraciji slika i drugih umetničkih predmeta.
Prema podacima Ministarstva kulture, godišnje kroz dvorove prođe 130 000 turista na koje se troši struja, voda, zbog kojih se uređuju bašte i zbog kojih se održavaju umetnička dela. Državna Turistička organizacija Beograda SVAKOM turisti naplati obilazak 450 dinara, što znači da TOB prihoduje čitavih 58 500 000 dinara godišnje!
Uz ove turiste, pojavljuje se kao korisnik i Republika Srbija koja koristi Dvorove za svoje prijeme, kulturna dešavanja, kao hotel za svoje goste i mnogo toga. Sve te aktivnosti troše električnu energiju, vodu i druge stvari koje država pokušava da naplati od starih vlasnika kojima treba da vrati tu konfiskovanu imovinu.
U više navrata su organizovane vrlo značajne i u kulturnoj javnosti zapažene tematske izložbe knjiga, crteža, ukrasnih predmeta, slika i drugih umetničkih dela. Princeza Katarina,supruga princa Aleksandra, brine o čišćenju. saniranju i opravkama ovih prostorija. Za taj posao na održavanju ovih muzeja i muzejske zbirke koji besplatno obavljaju naslednici vlasnika, država bi morala da plaća čitavu ekipu ljudi. Sa njima ili bez njih država ima obavezu prema svim svojim građanima da obavlja investicione i tekuće održavanje ovih zgrada i umetničkih zbirki koje su tu izložene i koje predstavlja-ju izuzetnu nacionalnu i svetsku vrednost.
Ovako, uskraćivanje sredstava neophodnih za održavanje zgrada i umetničkih zbirki, i kao vrhunac nebrige i bahatosti prema našem istorijskom nasleđu, ukidanje struje muzejima na Dedinju, može da se stavi u isti redsa zatvaranjem Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti.
Nijedan građanin ne sme da plaća ceh za poslovne aktivnosti koje sprovodi Država! Ko prihoduje – treba i da snosi troškove!
Porodica Karađorđević isto tako ne treba da održava 100 hektara bašta, 2 dvora i da plaća ceh za 130 000 turista koji godišnje prođu kroz Dvorove, a kojima kartu naplaćuje TOB!
Ne treba da plaća ni za struju koja se potroši kada Republika pravi prijeme, dočeke i druge manifestacije!
(Izvor: Politika, Opozicionar)

Leave a Reply