Категорије

Доказ српске државности који је Србија платила 20000 евра труне у подруму музеја!

СКАНДАЛ: Доказ српске државности који је Србија платила 20000 евра труне у подруму музеја!
Извор: ПРАВДА
Доказ државности Србије – печат кнеза Стројимира из 9. века од 2006. године “чува се” у депоу Историјског музеја Србије, а не раде се његове реплике, не продаје се као сувенир, не поклања се партнерима и сарадницима у свету и држава од овог симбола нема никакве користи, а могла би да заради на њему милионе!

Печат кнеза Стројимира (Фото: Јутјуб)
Најстарије обележје своје државности – печат кнеза Стројимира из 9. века – Влада Србије је купила на лицитацији 2006. године у Минхену и за ту “најдрагоценију ствар” државе је дала 20.000 евра!
А како се сазнаје, ова драгоценост труне у подруму депоа Историјског музеја и уместо да буде истакнута као понос српства, српске државности и Србије, она је сакривена од очију јавности!
Печат кнеза Стројимира доказ је да српска државност датира још из 9. века. Сачињен је од злата, тежак је 15.64 грама, а висок 1.9 центиметара, купастог је облика и с алком на врху. Има кружно натписно поље с крстом, око кога је грчки натпис “Боже, помози Србији“.
Најстарија сведочанства која је до 2006. године Србија имала о својој државности била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из 12. века.
Министарство културе Србије је 11. јула 2006. године на челу са министром Драганом Којадиновићем купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра на аукцији у Минхену. Ова драгоценост налазила се у приватном власништву једне породице, а за његово постојање до тада готово нико није ни знао.
Да се овај печат од 2006. године чува у депоу Историјског музеја Србије и да “Чами у тами, опет”, потврдио је сам Којадиновић на свом Фејсбук профилу.
– Истине ради, најзаслужнији за куповину доказа српске државности су руски колекционари који су обавестили наше колекционаре да им препуштају надметање за овај артефакт, и наши колекционари који су предност у куповини уступили држави, тј. Министарству културе, о чему ме је обавестио тадашњи директор Историјског музеја Србије Андреј Вујановић. Моје је после било да брзо делам и организујем све што треба, а на лицитацији је конкретно био вицеконзул у Минхену Никола Марковић који је лицитирао (и победио) за Србију – написао је он.

Leave a Reply