Категорије

REHABILITACIJA KRALJICE MARIJE

FoNet | četvrtak, 10.04.2014. | 13:21
Ročište po predlogu za rehabilitaciju kraljice Marije Karađorđević biće održano u ponedeljak, 14. aprila u Svečanoj sali Palate pravde u Beogradu
Predlog su podneli unuci – potomci princa Tomislava i princa Andreja – princeze Lavinija i Katarina i prinčevi Dimitrije i Mihajlo.

Kraljica Marija označena je u posleratnoj istoriji, uostalom kao i svi Karađorđevići, izdajnikom, oduzeto joj je državljanstvo i konfiskovana imovina.

Kraljica Marija, koja je u narodu nazivana srpskom majkom, bila je srpska majka u pravom smislu te reči, navodi se u saopštenju i podseća se na njen humanitarni rad i brigu za srpski narod.

Rumunska princeza postala je srpska majka, poštujući svog muža kralja Aleksandra, kome je rodila i tri princa – Petra Drugog, Tomislava i Andreja.
U saopštenju se podseća da je Ukazom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1947. godine stavljena na listu Karađorđevića kojima je oduzeto državljanstvo i konfiskovana imovina.

Istorija u posleratom periodu beleži Dinastiju Karađorđević kao izdajničku i zbog toga je važno u današnje vreme da se utvrdi prava istina o Dinastiji Karađorđević, a naročito o kraljici Mariji, navodi se u saopštenju advokata Dušanke Subotić-Homen.

Leave a Reply