Категорије

Jelisaveta i Aleksandar traže imovinu iz Belog dvora

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI
V. Crnjanski | 02. mart 2014. 21:35 |
Kneginja Jelisaveta i knez Pavle Karađorđević u ponedeljak podnose zahtev za restituciju. Traže Rubensa, žele i kneževu biblioteku, vredan porcelanski servis „sevr“ i zlatnike


Izložba porcelana iz dvorskog kompleksa
KNEGINjA Jelisaveta Karađorđević i njen brat knez Aleksandar podneće u ponedeljak, poslednjeg dana roka za predaju potraživanja, zahtev za povraćaj pokretnih stvari oduzetih njihovom ocu, regentu Pavlu.
Kako je za „Novosti“ potvrdila kneginja Jelisaveta, kneževi naslednici tražiće umetničku kolekciju slika, vrednu numizmatičku zbirku, biblioteku od nekoliko stotina knjiga i izuzetno skupocen porcelanski servis. Oni neće tražiti nameštaj iz Belog dvora, jer veruju da je on u međuvremenu menjan. Za sve stvari koje traže tačno znaju gde se nalaze, a većina njih je u – Belom dvoru.
Servis koji traže je od zeleno-belog porcelana, čuvene marke „sevr“. Kupljen 1932. u pariskoj galeriji Šarpentije. Knez Pavle ga je kupio supruzi na poklon. Pre toga je pripadao grofovskoj porodici D’Artoi.
- Tri komada iz servisa je moja majka, kneginja Olga, još pre rata poklonila svojoj sestri, vojvotkinji Marini od Kenta, da bi ih ova posle rata vratila majci. Kada je umro otac, majka ih je poklonila muzeju Luvr – kaže kneginja Jelisaveta.
U Belom i Starom dvoru nalazi se i kneževa lična kolekcija slika, koje je kupovao novcem iz svoje, a ne državne kase. Neke od njih su u Narodnom muzeju, ali ne kao poklon kneza Pavla, već kao njegovo vlasništvo. Među slikama nalaze se i izuzetno vredna dela, među kojima tri Pusenova rada, Ticijan, dve Rembrantove slike, dva Vekija, dva Brojgela, Kanaleto, Delakroa, Rubens, kao i Đura Jakšić, Ivan Meštrović, Vlaho Bukovac…
PREGOVORI O PRIMOPREDAJI VILE OD nekretnina kneginja Jelisaveta i knez Pavle tražili su vilu „Crnogorku“, u nekadašnjoj Rumunskoj 1, sada Užičkoj 1, u Beogradu, koju je kupila njihova majka 1940. godine. Agencija za restituciju je vilu vratila prošle godine, a rešenje je postalo pravosnažno pre mesec dana. Oni, međutim, još nisu dobili ključeve od vile, koju je do sada koristila crnogorska ambasada u Beogradu. Kako saznajemo, u toku su pregovori o primopredaji.
Ogromna biblioteka, koja takođe krasi zidove Belog dvora, ima retka izdanja, mnoga u kožnom povezu. Kneginja Jelisaveta je čak na jednoj knjizi svojevremeno videla posvetu oca napisanu lično njoj.
Posebna pikanterija je zbirka novčića, koja se sastoji od 2.055 malih i 608 velikih zlatnika sa likom Franje Josifa, kao i numizmatička zbirka sastavljena od 1.271 novčića. U okviru nje je stari srpski novac ne identifikovanog porekla, po jedan novčić despota Stefana Lazarevića, despota Đurađa Brankovića i Sibinjanin Janka, kao i novčić ohridskog župana Grupe, rođaka kraljevića Marka. Tu su i starogrčki i starorimski novčići, kovanice iz doba Francuske Republike, kao i franci iz doba Prvog svetskog rata, britanski novčići iz 19. veka, perperi kneževine Crne Gore, novac kneza Mihaila Obrenovića, kao i kraljeva Milana, Petra i Aleksandra, rumunski i češki novac s početka veka, novac Kraljevine Srbije iz 1912, kovanice Kraljevine Jugoslavije…
Ovu zbirku državna komisija predsednika Republike našla je u sefu 555 u Narodnoj banci, poznatom kao „Titov sef“, a veštak je potvrdio, u dopisu od 2. septembra prošle godine, da je reč o numizmatičkoj kolekciji Karađorđevića. S obzirom na to da je knez Pavle bio jedini numizmatičar, njegova deca veruju da je u pitanju njegov novac.
- Popis kovanica i zlatnika postoji u Arhivu Jugoslavije. Uz zahtev za povraćaj pokretnosti podnećemo sudu i dokumentaciju koja potvrđuje da je reč o ličnim stvarima kneza Pavla i kneginje Olge – kaže princeza Jelisaveta.

Leave a Reply