Категорије

Karađorđevići hoće vilu “Bled“

Izvor: Večernje Novosti
V. Crnjanski Spasojević | 16. januar 2014. 21:23 |
Posle rehabilitacije princa Tomislava, njegovi naslednici mogu da zahtevaju povraćaj imovine u Sloveniji. Omiljenu kraljevu i Titovu letnju rezidenciju već je tražio princ, ali su ga Slovenci odbili

Princ Tomislav dobio vilu od majke Marije / Vila „Bled“ omiljena rezidencija Karađorđevića
NEDAVNA rehabilitacija princa Tomislava Karađorđevića otvorila je mogućnost njegovim naslednicima da od Slovenije zatraže čuvenu vilu „Bled“. Omiljenu letnju rezidenciju kraljevske porodice, a posle Drugog svetskog rata i Josipa Broza Tita, već je potraživao princ Tomislav kao nasledstvo od majke, kraljice Marije.
Slovenački sud ga je odbio jer su Karađorđevići tretirani kao „narodni neprijatelji i kolaboracionisti“. S obzirom na to da je princ sudski rehabilitovan 25. decembra prošle godine, okolnosti su se promenile, pa postoje naznake da će njegovi naslednici, supruga princeza Linda i deca prinčevi Mihailo, Đorđe i Nikola, i princeza Katarina obnoviti zahtev.
- Zvaničan zahtev za restituciju još niko nije podneo jer je porodica Karađorđević i dalje po slovenačkom Zakonu o denacionalizaciji isključena iz prava na vraćanje nasledstva ili obeštećenje. Ako bi slovenački Vrhovni sud, posle rehabilitacije kneza Pavla, naslednicima vratio Brdo kod Kranja, a postupak je u toku, to bi bio signal i za Karađorđeviće da traže vilu „Bled“ i ostale nepokretnosti – kaže za „Novosti“ Dragomir Acović, član Krunskog saveta.
Na mestu gde se nalazi luksuzni hotel, koji se trenutno renovira i biće u funkciji od aprila, kralj Aleksandar je 1922. kupio dvorac koji je gradio austrijski vojvoda Ernest Vindišgrac. Kralj je dvorac preimenovo u Suvobor, a Bled proglasio letnjom rezidencijom.
Vila, koja se prostirala na 39 parcela, u katastarskoj opštini Želče vodila se na kraljicu Mariju, baš kao i Gornja i Donja Radovna i letovalište u Mezaljki („Andrejevo selo“). Ukazom o oduzimanju državljanstva i imovine Karađorđevićima od 2. oktobra 1947, koji je potpisao Edvard Kardelj, ovo je praktično od kraljice i konfiskovano. Kako „Novosti“ saznaju, ona je tu imovinu ranije prenela na sina Tomislava.
Vrednost vile „Bled“, Gornje i Donje Radovne i jedne električne pilane posle Drugog svetskog rata procenjena je na nešto više od 12,8 miliona tadašnjih dinara. Letovalište u Mezaljki procenjeno je na nešto više od dva miliona.
Tito je nakon rata naredio da se izgradi nova rezidencija na mestu gde je nekada stajao dvorac, pa je vila postala glavno stecište političkih, diplomatskih i protokolarnih obaveza. U hotel je prenamenjena 1984.
Kraljica Marija u Srbiji, inače, nije ostavila ništa od imovine na svoje ime, izuzev zgrade u Aberdarevoj 1. Nekretnine koje su se vodile na nju mahom su bile u bivšim republikama, a testamentom, koji do sada nije bio dostupan domaćoj javnosti, imovinu je prepisala na dvojicu sinova – prinčeve Tomislava i Andreja, ali ne i trećeg, kralja Petra.

LIMUZINE NE VRAĆAJU
NASLEDNICI Josipa Broza neće potraživati vilu „Bled“, jer su iza jugoslovenskog predsednika ostale samo pokretnosti do čijeg potpunog spiska ne možemo da dođemo, kaže advokat Titovog unuka Joške, Goran Petronijević. On podseća da su Slovenci nedavno tražili da se uključe u ostavinski postupak iza maršala, i ocenjuje zahtev kao neozbiljan: – U posebnom postupku mogu da potražuju predmete za koje imaju dokaz da su njihovi, ali za to nemaju kredibilitet jer nam nisu vratili skupoceni Titov vozni park.

Leave a Reply