Категорије

Посета Престолонаследника Александра II Команди Ваздухопловства и ПВО и Ваздухопловно-медицинском институту у Земуну

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II Карађорђевић посетио је Команду Ваздухопловства и ПВО и Ваздухопловни медицински институт (ВМИ) у Земуну у пратњи председника Сабора Монархиста Србије госпође Љиљане Јовановић и помоћника председника компаније МК ГРОУП господина Јарослава Ступавског.
Дочекао га је заменик команданта В и ПВО генерал-мајор др Миодраг Гордић са особљем.Дочеку су присуствовали представници Министарства одбране РС: начекник ГШ ВС Одељење за војно цивилну- сарадњу пуковник Звонимир Пешића и директор Сектор за буџет и финансије –Дирекција за управљање пројектима др Прода Шећеров и члан Већа градске општине Земун господин Мирослав Стаменов.

Посета је реализована ради разматрања могућности пружања финансијске помоћи у побољшању капацитета и ревитализацији објеката ВМИ, тешко оштећених у Нато агресији 1999. године и набавци неопходне медицинске опреме.
У срдачним разговорима с представницима Команде В и ПВО разматрани су и предлози за обнављање оштећених делова зграде Команде, што је, такође од великог значаја, не само за Војску Србије, већ и грађане Земуна, пошто је тај објекат грађен средином тридесетих година прошлог века, управо на иницијативу породице Карађорђевић и представља здање од великог историјског и културног значаја.
Приликом посете Ваздухопловно-медицинском институту начелник пуковник др Мирослав Павловић је упознао Њ. К.В. Престолонаследника Александра II о активностима и потребама ове значајне институције у Србији и свету.

Током посете, Њ.К.В. Александар Карађорђевић је положио венац на спомен обележје припадницима В и ПВО погинулим у одбрани отаџбине 1999. године и обишао изложбу „Карађорђевићи и српско војно ваздухопловство“ уприличену управо поводом посете Његовог краљевског височанства Команди В и ПВО.
Посета је реализована на иницијативу Сабора Монархиста Србије и договорена је будућа војно цивилна-сарадња која ће се конкретизовати посебним протоколом о сарадњи.

Leave a Reply