Категорије

Zemni ostaci NJ.K.V. Kraljevića Andreja biće vraćeni u Srbiju

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

Zemni ostaci NJ.K.V. Kraljevića Andreja biće vraćeni u Srbiju
Beograd, 14. maj 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Dimitrije, Princeza Lavinija – Marija i Princeza Tatjana – Marija od Srbije sa velikom radošću najavljuju povratak zemnih ostataka svog voljenog oca NJ.K.V. Kraljevića Andreja, najmlađeg sina NJ.V. Kralja Aleksandra I i mlađeg brata Nj.V. Kralja Petra II, u Srbiju po odobrenju Okružnog suda Grej Lejka u Ilinosu u Sjedinjenim Američkim Državama koji će biti preneseni u Kraljevsku kapelu Sv. Andreja Prvozvanog na Dedinju u Beogradu u sredu 15. maja.
U sredu 15.maja na aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu – Zemne ostatke Nj.K.V. Kraljevića Andreja dočekaće njegova deca NJ.K.V. Princ Dimitrije i Princeza Lavinija sa svojim sinom Lukom Pričardom Levijem, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, Princeza Jelisaveta, profesor Oliver Antić specijalni savetnik Predsednika Srbije i Njegovo Presoveštenstvo vikarni Episkop hvostanski G. Atanasije po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja.
Njegova Svetost Patrijarh srpski G.Irinej služiće pomen u 15.00 časova za NJ.K.V. Kraljevića Andreja u Kraljevskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog na Dedinju u koju su prethodno pohranjeni zemni ostaci njegovog brata blaženopočivšeg NJ.V. Kralja Petra II, njegove snaje NJ.V. Kraljice Aleksandre i njegove majke NJ.V. Kraljice Marije.
Prijem za državne zvaničnike, članove Krunskog Saveta i verske velikodostojnike biće upriličen nakon crkvene službe.
NJ.K.V. Princ Dimitirije, Princeza Lavinija i Princeza Tatjana Marija od Srbije naglasili su: „Ovo je poseban, istinski emotivan i značajan događaj, ne samo za nas, decu Kraljevića Andreja i Kraljevsku porodicu već i za srpsku naciju i Srbe u rasejanju. Povratkom našeg oca ispraviće se istorijska nepravda. Našem voljenom ocu nije bilo dozvoljeno da se vrati za života u domovinu za kojom je čeznuo. Konačno je došlo vreme da se u večnom miru pridruži svojoj porodici i precima 26. maja u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.
Posebno smo zahvalni našem bratu od strica Nj.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru bez koga ovo ne bi bilo moguće. Iskreni smo u uverenju da samo ujedinjenjem svih predaka od Karađorđa do današnjih generacija u njihovom svetom večnom konaku u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu, što je zaveštanje NJ.V. Kralja Petra I Ujedinitelja, mogu da budu zaceljeni ožiljci bolne prošlosti. Naša voljena zemlja može samouverenim korakom i mirnog srca da krene napred ka boljoj budućnosti nakon Državne sahrane 26. maja vođena sentimentom istine, radosti i pomirenja od istorijske važnosti – živela Srbija!”
Državna sahrana u crkvi Sv. Đorđa Kraljevskom mauzoleju na Oplencu koju će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej biće 26. maja 2013. godine.
Napomena: Prenos posmrtnih ostataka NJ.K.V. Kraljevića Andreja sa groblja Nova Gračanica u Ilinoisu u Srbiju u skladu je pravnim procedurama i administrativnim pravilima države Ilinois u Sjedinjenim Američkim Državama, izvršeno po želji i saglasnosti dece Nj.K.V. Kraljevića Andreja, Princeze Lavinije i Tatjane Marije nakon konsultacija sa ostalim potomcima NJ.K.V. Kraljevića Andreja.

BIOGRAFIJA NJ.K.V. Kraljevića Andreja
Nj.K.V. Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929 u Sloveniji na Bledu a preminuo je 7. maja 1990. u Irvinu u Kaliforniji. Princ Andrej bio je najmlađi sin NJ.V. Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije i mlađi brat NJ.V. Kralja Petra II.
Nakon progonstva Kraljevske porodice 1941, Kraljević Andrej je diplomirao matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.
Kraljević Andrej oženio se NJ.K.V. Princezom Kristinom od Hesa, kćerkom Princa Kristofa od Hesa i Princeze Sofije of Grčke i Danske u kome su rođeni Princeza Tatjana i Princ Kristofer (1960-1994).
Kraljević Andrej se oženio drugi put NJ.K.V. Princezom Kirom od Leiningena kćerkom Princa Karla od Leiningena i Velike Vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije. Zajedno su dobili kćerku Laviniju Mariju i dva sina, Prinčeve Vladimira i Dimitrija.
Kraljević Andrej oženio se i treći put Milicom Anđelković, princezom Evom Marijom.
Pozivamo predstavnike medija da se akredituju za izveštavanje iz Kraljevskog kompleksa na kontakte u prilogu.
Ljubazno molimo predstavnike medija da se u sredu 15. maja 2013. okupe u 15 časova ispred Kraljevske kapele Sv. Andreja Prvozvanog u okviru Kraljevskog kompleksa na Dedinju.

Leave a Reply