Категорије

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА У ОРАШЦУ И СЛАВА САБОРА МОНАРХИСТА СРБИЈЕ

Прослава свечаног обележавања Дана државности Србије и 209. годишњице подизања Првог српског устанка у Орашцу је започела Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Владика шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства Епархије шумадијске.

Светој Архијерејској Литургији присуствовали су Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина у пратњи г-дина Душана Бабца, члана Крунског већа и г-дина Ђурђа Нинковића, члана Крунског кабинета. Церемонији су присуствовали и проф. др Оливер Антић, изасланик Председника Србије Томислава Николића, Велимир Илић, Министар грађевинарства и урбанизма, г-дин Владимир Божовић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова и г-дин Ненад Бановић, начелник Управе граничне полиције.
Потом је одржан помен у Марићевића јарузи, а онда су Њ.К.В. Престолонаследник Александар, проф. др Оливер Антић, г-дин Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац, и г-дин Дарко Павловић, испред Фонда Први српски устанак, положили венце на споменик Карађорђу. У оквиру церемоније, говоре су одржали Њ.К.В. Престолонаследник Александар II, проф. др Оливер Антић, и г-дин Бојан Радовић.

Престолонаследник Александар је истакао у свом говору: „Поздрављам вас на овај свети дан, на једном од најсветијих места српске слободе, као домаћин и Карађорђев потомак! Орашац и Опленац су симболи модерне српске државе и слободе. Ових дана исправља се још једна велика историјска и људска неправда. Мој покојни отац, Краљ Петар II, моја мајка Краљица Александра и моја бака Краљица Марија биће сахрањени уз највише државне почасти у цркви Светог Ђорђа на Опленцу 26. маја ове године. Биће то прилика да се Србија опрости од свога Краља и својих Краљица, и да им ода заслужену почаст. Сигуран сам да наш народ и држава тако испуњавају завет који су им оставили Краљ Петар Први Ослободилац, Краљ Александар Први Ујединитељ и велики Вожд Карађорђе. Живео српски народ! Живела Србија!“


Након тога је САБОР МОНАРХИСТА СРБИЈЕ обележио своју СЛАВУ СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ у Аранђеловцу.

Свештеник Драгомир Кеџић из Буковичке цркве Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу из 18 века је освештао славски колач. У овој цркви се врше истраживачки радови ради утврђивања постојања темеља средњевековног храма и евентуалног гроба Атанасија Буковичког, пред чијим су се крстом пред почетак Првог српског устанка 1804. године у Орашцу заклели Крађорђе и устаници на верност отаџбини.


Свечаном славском ручку и резању славског колача присуствовали су: домаћин Славе г-дин Никола Пантић,председник САБОРА Љиљана Јовановић, заменик председника Зоран Ристановић, потпредседник Сабора Срђан Срећковић, председник Одбора за здравље наталитет и социјалну политику др Горан Благојевић, копредседник Монархистичке Странке Српска Слога Љубомир Симић, председник Удружења ОбноваМонархије Божидар Виденовић, као и бројни чланови Сабора Монархиста Србије и Равногорског покрета и многобројни монархисти и гости.

Leave a Reply