Категорије

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of HRH Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZJAVA PRESTOLONASLEDNIKA POVODOM PRESUDE HAŠKOG TRIBUNALA

Beograd, 29. novembar 2012. –Prestolonaslednik Aleksandar dao je sledeću izjavu povodom presude suda u Hagu u slučaju Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahija Brahimija.

„Veoma sam razočaran današnjom presudom suda u Hagu, kojom su oslobođeni Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Ljahij Brahimi. Umesto da budu osuđeni za nedela i zločine protiv čovečnosti, protiv srpskih i romskih civila u logoru u Jablanici 1998. godine. Ovakve presude hrane separatizam, podrivaju mir u regionu i škode naporima za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Ovim činom ponizili su sve nas Srbe, ignorišući naše žrtve i naše prognane građane. Izigrali su poverenje naših Vlada koje su u potpunosti sarađivale sa Tribunalom, verujući u vladavinu zakona, demokratske procese i osnovna ljudska prava, koja su proklamovana kao osnova svih evropskih zakona. Vladavina prava znači da se sudi pošteno, a to je moguće jedino ako se poštuju obe komponente, i pravda i zakon. Pošto svaka presuda ostavlja presedan za budućnost, postoji ozbiljan rizik kako će ove presude biti tumačene.

Moram reći, da sam potpuno šokiran haškim tribunalom i njegovim čudnim odlukama, koje će dovesti do dalje eskalacije krize između Beograda i Prištine. Još jednom, Tribunal u Hagu nije uspeo da sprovede zakon. Umesto zakona, sprovode pristrasnu politiku, i vraćaju nas u nesrećne devedesete.

Zbog toga još jedanput ponavljam da haški Tribunal ima obavezu da uradi reviziju svih presuda u slučaju Srba, i da je to jedino pošteno.

Leave a Reply